Опори на гомілках перетворили чотириногого робота на двоногого

Китайські інженери показали спосіб поставити будь-якого чотириногого робота на дві ноги: пара опор на гомілки для задніх кінцівок та алгоритм навчання з підкріпленням для переходу на новий спосіб ходьби. Як пишуть дослідники у своїй статті, опублікованій у IEEE Robotics and Automation Letters, підхід згодиться для будь-якого чотириногого і забезпечить стійке пересування на двох кінцівках. Решту кінцівок робота вчені пропонують використовувати на власний розсуд користувачами. Розробку вони представили на конференції IROS.

Living Machines / YouTube

Living Machines / YouTube

Розробка чотириногих роботів є цікавим і популярним напрямом досліджень у робототехніці, оскільки вони простіші у конструюванні, ніж шестиногі, але стійкіші та мають більшу вантажність за двоногих. Однак, з іншого боку, до двоногих роботів інженери не втрачають інтересу через їхню людиноподібність, а отже, здатність імітувати швидке пересування людини. І інженери з Шанхайського технологічного університету вирішили спробувати поєднати переваги обох видів роботів в одному.

Що в них вийшло, так змусити свого випробуваного робота стати на дві задні кінцівки і навіть пройтися. Для цього на його пару його ніг причепили спеціально розроблені кріплення, надруковані на 3D-принтері, а також наділили його алгоритмом переходу між двома варіантами ходи, заснований на навчанні з підкріпленням. Близько метра робот зміг пройти на своїх двох самостійно. Як пишуть автори роботи, їхній підхід зможе наділити будь-якого серійного чотириногого робота здатністю ходити на двох ногах. І на відміну від роботів, які спеціально розробляються для такого переходу, їхня система може бути простішою та дешевшою.

Living Machines / YouTube

Living Machines / YouTube

При цьому розробники не заперечують, що робот, як і раніше, у чотириногому режимі пересування рухається швидше і стабільніше. Однак використовуючи всього дві кінцівки, вільні використовувати за будь-яким призначенням: наприклад, ними робот зможе відкривати двері або натискати кнопки, а також використовувати їх як маніпулятори.

Living Machines / YouTube

Автори цієї роботи не єдині, хто намагається перетворити чотириногих роботів на роботів прямоходячих. От, наприклад, швейцарські інженери поставили чотириногого робота на колеса та навчили його не просто ними кататися, а і ставати на задні ноги. Втім, на чотириногих можна і просто почепити п'яту кінцівку, що слугуватиме як рука. А якщо почепити на них автоматичну гвинтівку, то і вільні руки не потрібні.