Чотириногий робот на колесах скотився сходами і підвівся на задні ноги

Швейцарські інженери поставили чотириногого робота ANYmal на колеса і навчили спускатися і підніматися сходами, долати перешкоди та навіть ставати на задні лапи. Робот вміє і ходити, і котитися зі швидкістю до 22 кілометрів на годину, а розробники Swiss-Mile пропонують використовувати його для доставки.

Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Навіщо роботу колеса?

Швейцарський родич відомих чотириногих роботів Spot від Boston Dynamics, робот ANYmal, як і всі чотириногі, є не лише інженерною іграшкою для танців, а і планується як корисний помічник, який доставлятиме вантажі, супроводжуватиме на прогулянках та долатиме складні місцевості замість людей. Розроблений інженерами вищої технічної школи Цюриха (ETH Zurich), подібно Spot вже обзавівся рукою і зміг відкрити двері, а завдяки дочірньому підприємству університету Swiss-Mile отримав по колесу на кожну ногу.

Погодьтеся, на ногах роботу було б набагато складніше так долати перешкоди. І не так граціозно. Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Погодьтеся, на ногах роботу було б набагато складніше так долати перешкоди. І не так граціозно. Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

За словами розробників, їхньою метою було зберегти вміння робота користуватися своїми ногами, а тобто почергово ними пересувати, згинати, стрибати на них, однак водночас зробити робота більш мобільним. Річ у тім, що попит на доставку зростає з ростом міського населення, і за підрахунками, до 2030 року кількість транспортних засобів у містах збільшиться на 36 відсотків, що призведе до збільшення викидів більш ніж на 30 відсотків. А колісний робот, який витримує навантаження до 50 кілограмів буде на 83 відсотки швидшим за аналогічний, але на ногах. Погодьтеся, рухатися тротуарами, підлогою чи котитися вниз сходами на колесах набагато швидше та енергоефективніше, за ходьбу.

Робот не забув, що колись був звичайним чотириногим, і використав це, щоб подолати сходи. Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Робот не забув, що колись був звичайним чотириногим, і використав це, щоб подолати сходи. Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Що вміє колісний варіант?

Інженери Swiss-Mile представили свого робота з колесами як вирішення проблеми останнього кілометра – останнього етапу доставки товару до покупця. Колісний ANYmal на відміну від свого пішохідного попередника і навіть дронів, зможе швидко орієнтуватися містом, доставляючи товари, не звертаючи уваги на сходи, людей або складні пересічені місцевості. Робот демонструє виняткові навички пересування завдяки навчанню з підкріпленням і навіть з колесами на ногах, як і раніше, може ходити, коли це необхідно. Наприклад, під час підйому на сходи. Як додатковий бонус, якщо роботу потрібно скотитися сходами або з бордюру, ноги згинаються, щоб діяти як амортизатори.

Для автономної навігації міськими вулицями та уникнення перешкод робот користується комбінацією GPS, датчиків LiDAR та камер, а за словами розробників, працює дві години від однієї зарядки акумулятора. Також тепер він вміє вставати на свої задні колеса і не просто зберігати баланс завдяки своїм інерційним вимірювальним пристроям, а й рухатися таким чином, навіть тримаючи щось у «руках».

Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Robotic Systems Lab: Legged Robotics at ETH Zürich / YouTube

Ми багато розповідаємо про успіхи саме чотириногих роботів — інженери добре вивчили динаміку їхнього руху, а самі роботи добре навчилися орієнтуватися у просторі і ладнати зі своїми кінцівками. Так, наприклад, AlienGo спокійно обійшов сміттєві баки і людей на пішохідному тротуарі, використовуючи Google Карти, а Mini Cheetah навчився приземлятися на лапи подібно коту. Чотириногі відмінно справляються з піском, камінням і навіть намащеною олією підлогою, а все для того, щоб одного разу вийти на вулиці як супровід або доставка. Або із гвинтівкою і тепловізором на голові, як нещодавно показали Sword Defense Systems.


Фото в анонсі: Swiss-Mile