Дієтологи дозволили підліткам з ожирінням худнути на менш як 800 калоріях на добу

Джерело: The Guardian

Дієтологи дійшли висновку, що для підлітків може бути безпечною тимчасова дуже низькокалорійна дієта, обмежена споживанням менш як 800 кілокалорій на день. Однак мова йде лише про дітей з ожирінням середнього чи важкого ступеня, які намагаються схуднути, та дієту під ретельним контролем лікарів. Більшість підлітків теж назвали таке схуднення прийнятним, попри побічні ефекти, як-от втому чи нудоту. Дослідники висновують, що з професійним підходом втручання може бути ефективним варіантом лікування ожиріння у підлітків. Результати дослідження вони оприлюднять на Європейському конгресі з ожиріння у травні.

GIPHY

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як визначили безпечність підходу?

Вчені простежили за станом 134 учасників з ожирінням та принаймні одним супутнім патологічним станом, як-от інсулінорезистентністю чи високим кров'яним тиском. Вони перебували на строгій дієті протягом чотирьох тижнів, замінюючи калорійні продукти на підібрані лікарями замінники та овочі з низьким вмістом вуглеводів на кшталт броколі та помідорів. У середньому за цей час учасники втрачали по 5,5 кілограма. З них у 95 відсотків був принаймні один побічний ефект, а у 70 відсотків — мінімум три. Найчастіше це були голод, втома, головний біль, дратівливість, закрепи та нудота. Попри це, небажані ефекти дослідники визначили як прийнятні в умовах, коли користь від схуднення переважає потенційний ризик, а схуднення відбуватиметься під контролем дієтолога.

Що ще наука каже про дієти

🦠 Одне з досліджень на дорослих та мишах вказало, що дуже низькокалорійна дієта може змінювати мікробіом кишківника у бік запальних змін. Зокрема, вона може сприяти збільшенню чисельності бактерії C. difficile, яку пов'язують з важкою діареєю.

🩸 Популярне основане на групі крові харчування виявилося невдалим варіантом, оскільки немає змісту

🍨 Так само, більшості людей варто утриматися від кетодієти. Користі від неї менше, ніж потенційних ризиків

🥪 А ось при порівнянні низьковуглеводної та низькожирової дієт, остання виграє. Люди на ній споживають менше калорій

⚖️ Про ожиріння, а особливо вплив на нього гормонів, ми більше писали у матеріалі «Чому у мене зайва вага?»