Дієтологи дозволили підліткам з ожирінням худнути на менш як 800 калоріях на добу

Дієтологи дійшли висновку, що для підлітків може бути безпечною тимчасова дуже низькокалорійна дієта, обмежена споживанням менш як 800 кілокалорій на день. Однак мова йде лише про дітей з ожирінням середнього чи важкого ступеня, які намагаються схуднути, та дієту під ретельним контролем лікарів. Більшість підлітків теж назвали таке схуднення прийнятним, попри побічні ефекти, як-от втому чи нудоту. Дослідники висновують, що з професійним підходом втручання може бути ефективним варіантом лікування ожиріння у підлітків. Результати дослідження вони оприлюднять на Європейському конгресі з ожиріння у травні.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як визначили безпечність підходу?

Вчені простежили за станом 134 учасників з ожирінням та принаймні одним супутнім патологічним станом, як-от інсулінорезистентністю чи високим кров'яним тиском. Вони перебували на строгій дієті протягом чотирьох тижнів, замінюючи калорійні продукти на підібрані лікарями замінники та овочі з низьким вмістом вуглеводів на кшталт броколі та помідорів. У середньому за цей час учасники втрачали по 5,5 кілограма. З них у 95 відсотків був принаймні один побічний ефект, а у 70 відсотків — мінімум три. Найчастіше це були голод, втома, головний біль, дратівливість, закрепи та нудота. Попри це, небажані ефекти дослідники визначили як прийнятні в умовах, коли користь від схуднення переважає потенційний ризик, а схуднення відбуватиметься під контролем дієтолога.

Що ще наука каже про дієти

🦠 Одне з досліджень на дорослих та мишах вказало, що дуже низькокалорійна дієта може змінювати мікробіом кишківника у бік запальних змін. Зокрема, вона може сприяти збільшенню чисельності бактерії C. difficile, яку пов'язують з важкою діареєю.

🩸 Популярне основане на групі крові харчування виявилося невдалим варіантом, оскільки немає змісту

🍨 Так само, більшості людей варто утриматися від кетодієти. Користі від неї менше, ніж потенційних ризиків

🥪 А ось при порівнянні низьковуглеводної та низькожирової дієт, остання виграє. Люди на ній споживають менше калорій

⚖️ Про ожиріння, а особливо вплив на нього гормонів, ми більше писали у матеріалі «Чому у мене зайва вага?»