Звуки здорової екосистеми допоможуть відновитися кораловим рифам

Біологи помітили, що личинки коралів до семи разів охочіше поселяються навіть на зруйнованих коралових рифах, якщо з місцевості долинають звуки здорової морської екосистеми. У такому разі це явище можна використати для відновлення постраждалих рифів, вмикаючи на них рифові звуки. Ідею науковці описали у журналі Royal Society Open Science.

Демонстрація дослідження зі звуками коралів. Guardian News / Youtube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як звернули увагу на звуки коралових рифів?

Ідея науковців відновити корали основана на попередньому дослідженні, яке вказало, що вільноплаваючі личинкові форми коралів пливуть до звуків коралових рифів. Цього разу науковці розмістили на деградованому кораловому рифі гучномовець, що видавав притаманні здоровим рифам бурчання, тріщання, клацання та шкрябання від діяльності численних організмів. Для порівняння, гучномовці без звуку розмістили ще на двох сусідніх рифах: одному деградованому та одному здоровому. На локаціях вчені розмістили на кілька днів контейнери з камінням, у яких могли б поселитися молоді корали.

До зруйнованого рифу зі звуками здорової екосистеми у середньому прибувало в 1,7 раза більше личинок коралів, ніж до інших двох. При цьому що ближче до гучномовця, то більше їх було у контейнерах. Тепер вчені сподіваються, що такий відносно простий підхід допоможе повернути життя до коралових рифів, половина з яких по всьому світу зруйнувалася в останні 70 років, головно через потепління. Але вони також наголошують на потребі бути розсудливими, щоб не привести личинок коралів до рифів, де вони не матимуть шансів вижити.

  • Допомогти зберегти корали може і розчин бактеріальних пробіотиків, який підвищує їхню виживаність на 40 відсотків.
  • Також помічними розглядають крабів, які карибські коралові рифи очистили від надмірної кількості водоростей.