Зміни клімату призвели до більших, але менш поживних врожаїв
Зміни клімату посприяли швидшому росту рослин і досягнення ними більших розмірів, але призвели до втрати частини поживних речовин у них. Це показав експеримент, у якому науковці симулювали збільшення температур і зростання концентрації вуглекислого газу, як відбувається зараз на Землі. Це свідчить про те, що зміни клімату загрожують не лише меншими врожаями через посухи, але й зменшенням харчової цінності тієї їжі, яку вдасться виростити. Про це розповіли на щорічній конференції Товариства з експериментальної біології.
Як вивчали вплив змін клімату на поживність рослинної їжі?
Оскільки рослини використовують вуглекислий газ повітря для синтезу власних поживних речовин, то зростання його концентрації внаслідок людської діяльності мало б позитивно вплинути на них. Однак здебільшого таким чином рослини отримують вуглеводи, зокрема цукри, тому науковці засумнівалися у поживності вирощеної в таких умовах рослинної їжі. Вони провели дослідження на капусті кейл, руколі та шпинаті, помістивши насіння рослин в умови, які нагадують майбутні зміни клімату у Сполученому Королівстві.
Так з’ясувалося, що попри пришвидшений ріст і більшу біомасу, рослини мали менше кальцію та деяких антиоксидантів. Імовірно, рослини просто не встигали добувати з ґрунту вдосталь мінералів, щоб рівень інших поживних речовин збільшувався так само швидко, як кількість вуглеводів. Також дослідники з’ясували, що рослини неоднаково реагували на такі умови зростання, тож із їхнього експерименту неможливо передбачити те, як зростатимуть інші культурні рослини в умовах змін клімату. Однак усі досліджувані рослини вважаються частиною здорового раціону, тож їхня вразливість до змін клімату свідчить про те, що навіть намагання добре харчуватися може бути недостатньо для забезпечення організму всіма поживними речовинами.
Що загрожує майбутнім урожаям
🚜 Попередні дослідження вже вказували на те, що продуктивність сільського господарства через зміни клімату впала в деяких регіонах Землі на понад третину.
🫠 Найбільш помітним є вплив на врожаї посух. Дослідники з’ясували, що за останні 30 років три чверті поверхні нашої планети стали сухішими.
🌾 Через посухи в різних регіонах світу майже половина сільськогосподарської продукції, яку імпортують до ЄС, може опинитися під загрозою вже до 2050 року.
🐝 Крім змін клімату, зашкодить урожаям і російська війна. Як з’ясувалося, вона вже нашкодила основним запилювачам, бджолам, більше за мікропластик і пестициди.