Зламаний на Марсі дрон «Інджін'юіті» відправив прощальне повідомлення на Землю

Команда інженерів востаннє зв'язалася із марсіанським дроном «Інджін'юіті», що завершив свою місію у січні цього року через зламаний гвинт. Дрон відправив науковцям «прощальне послання» — список імен тих, хто працював над місією. Це повідомлення «Інджін'юіті» спершу отримав з Землі, а потім передав назад за допомогою марсохода «Персеверанс», який і раніше слугував «зв'язковим» між «Інджін'юіті» і командою місії. Тепер перший позаземний дрон продовжить роботу в автономному режимі, не маючи зв'язку із Землею, повідомляє Лабораторія реактивного руху NASA.

Остання світлина «Інджін'юіті», яку зробив «Персеверанс». NASA / JPL-Caltech

Остання світлина «Інджін'юіті», яку зробив «Персеверанс». NASA / JPL-Caltech

Що дрон робитиме на Марсі?

Сеанс зв'язку з «Інджін'юіті» провели 16 квітня не лише для того, щоб попрощатися з дроном, а і щоб зібрати дані про стан його бортових систем. Вони показали, що на «Інджен'юіті» добре працює нове програмне забезпечення, яке дозволить йому автономно функціонувати на Марсі.

За планами інженерів, дрон щодня буде прокидатися й активувати свої бортові комп’ютери, перевіряючи роботу сонячних батарей, акумуляторів та іншого електронного обладнання, а також фотографуватиме поверхню і зберігатиме дані про температуру навколо.

Пам'яті на «Інджін'юіті» вистачить, щоб збирати ці дані протягом 20 років. Хоча фахівці відзначають, що пропрацювати апарат може менше, адже з часом інструменти виходитимуть з ладу, а марсіанський пил закриє сонячні панелі, що живлять «Інджін'юіті». Утім, майбутні місії на Марс все одно зможуть забрати інформацію, збережену дроном, щоб використати її для створення нових апаратів, які вивчатимуть світ за межами Землі.

Команда місії під час останнього сеансу зв'язку з дроном. NASA / JPL-Caltech

Команда місії під час останнього сеансу зв'язку з дроном. NASA / JPL-Caltech

  • Свій останній політ «Інджін'юіті» здійснив 18 січня, під час якого, як з'ясувалося, втратив щонайменше одну лопать гвинта. Цю лопать у місці останньої посадки дрона сфотографував «Персеверанс», проїжджаючи повз.