Заварювання чаю видалило важкі метали з води
Чай зменшив уміст важких металів, зокрема свинцю, хрому та кадмію, у воді, у якій його заварювали. Науковці пояснюють це зв’язуванням йонів важких металів з хімічними сполуками у чайному листі. Це може пояснити переваги для здоров’я, які спостерігають у споживачів чаю, а також допомогти розвинути екологічні технології видалення важких металів з питної води. Про відкриття розповіло видання The Guardian.

Чорний чай виявився найбільш ефективним у видаленні важких металів з води. Vinayak P Dravid Group / Northwestern University
Як добре впоралися з видаленням важких металів різні види чаю?
Хіміки заварювали різні види чаю у воді, яка містила відомі концентрації важких металів. Вони з’ясували, що під час звичайного процесу заварювання чорного чаю з води видаляється близько 15 відсотків свинцю — важкого металу, який у будь-яких концентраціях вважають шкідливим для здоров’я. Також науковці з’ясували, що триваліше заварювання та вища температура води сприяли видаленню більшої кількості свинцю з води.
Подрібнене чайне листя видаляло з води більше йонів важких металів, ніж цільнолистовий чай, імовірно, через більшу площу поверхні, на якій сполуки з чаю могли контактувати з важкими металами. Чорний, зелений і білий чай зв’язували більше важких металів, ніж улун, ройбос і відвар із ромашки. А для пакетованих чаїв мав значення навіть матеріал, з якого виготовлені пакетики. Так порожні пакетики з целюлози, тобто паперові, поглинали більше важких металів з води, ніж нейлонові чи бавовняні.
- Процес приготування чаю може очистити воду й від мікропластику. Як з’ясувалося, просте кип’ятіння на 80 відсотків зменшує вміст частинок мікропластику у воді з крана.
- А зіпсувати ранковий чай може навіть погана погода — науковці встановили, що у 2023 шторм, що проходив поблизу Лондона, знизив температуру закипання води, що могло вплинути на смак завареного ранкового чаю.