Шторм знизив температуру закипання води на півдні Великої Британії. І погіршив смак чаю

Шторм, який отримав ім'я Ciarán, на півдні Великої Британії на два градуси знизив температуру закипання води у регіоні. І хоч ця зміна малопомітна — вона навіть не відобразилася у даних споживання електроенергії — науковці виявили, що вона могла погіршити британцям смак чаю, який вимагає високих температур для заварювання. Дослідження такого неочевидного впливу погоди на щоденне життя людей опублікували в журналі Weather.

Як шторм міг вплинути на температуру закипання води?

Ciarán проходив півднем Великої Британії, зокрема поблизу Лондона, 2 листопада 2023 року. І як зареєстрували науковці, його поява спричинила локальне зниження атмосферного тиску на 50 гігапаскалів. І хоч зв’язок атмосферного тиску із температурою закипання води відомий давно, автори дослідження не очікували, що вплив Ciarán буде настільки суттєвим. За їхніми оцінками, під впливом низького тиску опинилися близько 20 мільйонів британців, а пік його припав якраз на сніданок, коли люди заварювали свою першу чашку чаю.

  • А от дельфінам шторми шкодять ще сильніше. Як виявилося, спричинені змінами клімату шторми значно знижують солоність води, через що дельфіни почали частіше хворіти на важке ураження шкіри.