Запуск Китаєм першої метанової ракети завершився невдачею

Перший в історії запуск на навколоземну орбіту ракети-носія, що працює на метановому паливі завершився невдачею. Китайська ракета Zhuque-2 вийшла у космос, однак не змогла дістатися цілі через збій у роботі двигунів другого ступеня. Про це повідомляє видання Space.com

Landspace

Landspace

Що це за ракета?

Zhuque-2 — це двоступенева ракета-носій, що розрахована на виведення корисного навантаження у 6 тисяч кілограмів на 200-кілометрову навколоземну орбіту або 4 тисяч кілограмів на 500-кілометрову сонячно-синхронну. Zhuque-2 є розробкою пекінської компанії Landspace, що використовує як паливо метан. Він має стати альтернативою керосину у сучасних двигунах, що може зробити запуски дешевшими, а також метан вважається кращим для багаторазових запусків. Окрім Landspace розробкою ракетних двигунів на метані займаються й інші компанії, наприклад SpaceX для свого Starship, що поки не мав успішних випробувальних запусків.

14 грудня відбувся перший запуск Zhuque-2, що став першим в історії запуском ракети на метановому двигуні. Zhuque-2 мала вивести на навколоземну орбіту 14 супутників.

Що сталося?

Втім, хоча ракеті вдалося дістатися космосу, на цільову орбіту вона вийти не змогла. Як пише Space.com, за знімками з присвяченого запуску китайського репортажу видно, що перший ступінь ракети після запуску працював нормально, однак через п'ять хвилин польоту Zhuque-2 стала втрачати швидкість та висоту. Повідомляється, не спрацювали маневрові двигуни другого ступеня, що призвело до невдачі запуску.

Також раніше ми розповідали, як космічний корабель «Шеньчжоу-14», третя пілотована місія Китаю, доставив астронавтів завершувати будівництво орбітальної станції.

Оновлено о 13:05: Уточнили, що запуск Zhuque-2 був першим запуском ракети на метановому паливі на навколоземну орбіту