Заморожені тихоходи припинили старіти

Команда науковців з Німеччини та Південної Кореї з'ясувала, що тихоходи під час заморожування не старіють або роблять вкрай повільно. На це вказує дослід, у якому заморожені тварини жили довше, ніж контрольні, однак тривалість життя у двох групах зрівнялася, коли не враховували проведений у кріобіозі час. Результати опубліковані в Journal of Zoology.

Тихоходи (жовті) під мікроскопом. Ralph Schill

Тихоходи (жовті) під мікроскопом. Ralph Schill

Хто такі тихоходи та чому їх заморожували?

Тихоходи (Tardigrada) — це крихітні тварини, з довжиною тіла здебільшого менш як міліметр, що населяють вологі середовища. Попри мініатюрність, вразливими їх не назвеш, а навпаки, це одні з найвитриваліших мешканців нашої планети. Вони вміють виживати у різноманітних екстремальних умовах, зокрема під впливом космічної радіації, вкрай високого тиску й висушування.

Утім, дослідників з Університету Штутгарта та Університету науки й технологій в Пхохані найбільше цікавило виживання тихоходів при замороженні. Відомо, що за дуже низьких температур тихоходи впадають в криптобіоз, майже повністю спиняючи метаболізм. А оскільки метаболізм сильно пов'язаний зі старінням, вчені припустили, що воно теж спиняється, подовжуючи тихоходам життя. Такий ефект Сплячої Красуні відбувається з ними при висиханні, але чи справедливо це і для заморожування — з'ясовували лише зараз.

Як стежили за старінням тихоходів?

Понад 500 тихоходів Milnesium inceptum пройшли замороження за температури -30 градусів Цельсія. Через тиждень їм дали змогу відтанути, порахували, скільки з них загинуло, а тих, що вижили через тиждень годування знову заморозили. Такі дії повторювали, поки всі тварини не померли, порівнюючи їхню виживаність із тихоходами, яких узагалі не заморожували.

З'ясувалося, виживаність у групі заморожених тихоходів була суттєво більшою, ніж у контрольній. Утім, якщо не враховувати період, який тварини провели в заморозці, то їхня тривалість життя була приблизно однаковою. Найстаріший заморожений тихоход прожив 169 днів, якщо враховувати час у кріобіозі, та 94 дні — якщо його не враховувати, а найстаріший тихоход з незамороженої групи прожив 93 дні. Водночас середня тривалість життя без урахування періодів кріобіозу в експериментальній групі склала 80 днів, а в контрольній — 72-77.

Із результатів виходить, що за час, проведений у криптобіозі через замороження, не враховується у загальну тривалість життя. Тобто схоже, що у такому стані старіння тихоходів і справді вкрай сповільнюється або навіть спиняється, як і при висиханні.

Інші дивацтва тихоходів серед наших новин:

🛡️ у них виявили пігментний щит, який захищає від небезпечного ультрафіолету

🚰 і гелеподібну структуру в клітинах, яка вберігає їх при висушуванні

🐌 а ще, тихоходи покаталися на равликах

🚀 і були випробувані на витривалість міжпланетних подорожей за допомогою балістичної установки.