За останні 13 років пластівці для сніданку стали солодшими та покрили половину денної норми цукру

За останні 13 років у пластівцях для сніданку побільшало цукру, солі та жирів, тоді як кількість білка та клітковини зменшилася. Тепер кількість цукру в одній порції таких пластівців задовольняє майже половину денної норми дитини в цукрі. Тому науковці закликають батьків ретельніше вивчати склад пластівців, зокрема тих, які рекламують як «здорові» альтернативи, адже і в них погіршилося співвідношення між поживними речовинами. Дослідження опублікували в JAMA Network Open.

За останні 13 років пластівці для сніданку стали солодшими та покрили половину денної норми цукру. GIPHY

За останні 13 років пластівці для сніданку стали солодшими та покрили половину денної норми цукру. GIPHY

Наскільки шкідливими виявилися готові пластівці на сніданок?

Оскільки у США більшість дітей і підлітків обирають на сніданок пластівці, а не складніші в приготуванні панкейки чи тости, то науковці вирішили дослідити поживність такого сніданку. Для цього вони порівнювали вміст поживних речовин у 1200 нових або перевипущених брендах пластівців, що з’явилися на полицях магазинів у 2010-2023 роках.

Як виявилося, найбільше зросла кількість жирів і солі в пластівцях. Жирів побільшало на понад третину, а солі, яку вимірювали за кількістю натрію в складі, — на 32 відсотки. У надлишку ці два компоненти пов’язані зі збільшеним ризиком серцево-судинних хвороб. Кількість цукру в пластівцях зросла за 13 років на понад 10 відсотків. При цьому загальна кількість вуглеводів за цей проміжок фактично не змінилася, адже зменшення кількості клітковини скомпенсувало збільшення кількості цукру в пластівцях.

Збільшення кількості інгредієнтів, що впливають на смак, і зменшення поживної цінності пластівців свідчить про те, що компанії більшого значення надають саме смаковим якостям продуктів, а не їх користі. Це може збільшити ризик дитячого ожиріння, частота якого й так зростає. Однак науковці зазначають, що їхнє дослідження фокусувалося лише на нових марках пластівців і не враховувало загальну поживну цінність їжі протягом дня. Але найімовірніше, що діти, які снідають незбалансовано, так само харчуються й решту дня.

Як незбалансоване харчування шкодить здоров’ю

💔 Надлишок солі в їжі пов’язують з серцево-судинними хворобами й, згідно зі звітом ВООЗ, у Європі щодня помирає 10 тисяч людей через ці хвороби та споживання солі.

🧬 Доданий цукор у раціоні науковці пов’язали з прискоренням метилювання ДНК — процесу, що вказує на старіння геному, а от здорове харчування запобігло таким змінам.

🐭 Дієта з надмірною кількістю жирів посприяла росту ракових пухлин у мишей. Це може пояснити зв’язок між ожирінням і збільшенням ризику раку.

🍔 Збалансувати раціон може додавання до нього білка — як виявилося, таким чином можна запобігти переїданню, особливо, якщо раціон людини складається з сильно оброблених продуктів.