Науковці знайшли зв'язок між їжею з доданим цукром у раціоні та більшим ступенем метилювання ДНК, який є показником старіння геному. При цьому дотримання здорового харчування, навпаки, сприяло зниженню ступеня метилювання і, відповідно, запобігало старінню клітин. Це вдалося виявити у дослідженні на жінках середнього віку за допомогою годинника біологічного віку, що оцінює вік клітин і тканин організму на основі змін у ДНК. Його результати опублікували в журналі JAMA Network Open.
Що вплинуло на старіння більше — цукор чи здорове харчування?
Науковці оцінювали зв’язок між біологічним віком і харчуванням у 342 білих та чорношкірих жінок, яким було близько 40 років. Вчені порівнювали, наскільки їхнє харчування відповідало середземноморській дієті, альтернативному індексу здорового харчування (AHEI) та епігенетично-нутрієнтному індексу (ENI), який оцінює якість раціону за вмістом білків, жирів та вуглеводів, а не за окремими продуктами.
Виявилося, що найкраще запобігало старінню дотримання середземноморської дієти, яке знижувало біологічний вік на 0,41 умовної одиниці, порівняно з 0,05 та 0,17 у AHEI та ENI відповідно. А от вживання одного граму доданого цукру підвищувало біологічний вік на 0,02 умовної одиниці (для порівняння — в одній банці кока-коли 39 грамів доданого цукру). Тож науковці зробили висновок, що заохочення здорового харчування може мати значний вплив на уповільнення старіння.
- Утім, не завжди відмова від цукру приносить таку явну користь організму. Як виявилося, додавання цукру до кави та чаю не збільшило ризик появи діабету, а також смерті від раку та серцево-судинних захворювань у чоловіків.