Додавання білка до шкідливої їжі зменшило споживання калорій
Збільшення вмісту білка в раціоні з сильно оброблених продуктів, споживання яких може призводити до ожиріння та серцево-судинних хвороб, зменшило кількість спожитих людьми калорій. Це пов’язали зі впливом на гормони, що регулюють апетит. Утім навіть такий підхід не зміг повністю побороти переїдання, тобто споживання більшої кількості калорій, ніж витрачає організм. Дослідження опублікували в журналі Nature Metabolism.

Приклад раціону людей, які брали участь в дослідженні. Зліва — високобілкові обід і вечеря з сильно оброблених продуктів, справа — звичайні обід і вечеря з сильно оброблених продуктів. Hägele et al. / Nature Metabolism, 2025
Яку це сильно оброблену їжу давали людям і що це дало?
Науковці створили для 21 здорового добровольця два раціони, що на понад 80 відсотків складалися з сильно обробленої їжі, такої як каші швидкого приготування, піца та шоколадні батончики. Але в раціону половини учасників було 30 відсотків протеїну та 29 відсотків вуглеводів, а в іншої половини — лише 13 відсотків протеїну та 46 відсотків вуглеводів. Учасники проводили 54 години в ізольованій кімнаті, у якій вони мали доступ до їжі та тричі на день виконували легку фізичну активність, а за рівнем споживання кисню та виділення вуглекислого газу науковці розраховували їхні енергетичні витрати.
Як з’ясувалося, учасники на високобілковому раціоні в середньому споживали майже на 200 кілокалорій менше, а витрачали — на 130 кілокалорій більше, ніж учасники на звичайному раціоні з сильно обробленої їжі. Водночас вони все одно споживали на 18 відсотків більше калорій, ніж витрачали, тоді як учасники на раціоні з сильно обробленої їжі споживали аж на 32 відсотки більше. Науковці не виключають, що учасники їли більше через нудьгу від перебування в замкнутому приміщенні з обмеженою активністю.
Попри це, науковці спостерігали явне пригнічення апетиту в тих, хто споживав високобілкову їжу. Після їди в них виявили підвищений рівень пептиду YY, який пригнічує апетит, і знижений рівень ґреліну, який його підвищує. Крім того, через менший вміст вуглеводів у раціоні в них був підвищеним рівень глюкагону, який спричиняє вивільнення глюкози з депо у печінці й м’язах. Науковці вважають, що ці зміни пов’язані з тим, що високобілкова їжа є більш поживною, тож для втамування голоду її треба з’їсти менше.
- Споживання сильно обробленої їжі збільшує темпи поширення ожиріння серед дорослих і дітей так, що до 2050 року цей стан прогнозують в половини дорослих і третини дітей.