З навколоплідних вод вперше виростили органоїди. Вони допоможуть діагностувати й лікувати хвороби ще до народження

Науковці вперше виростили ембріональні органоїди, тобто спрощені мініатюрні версії справжніх органів, із навколоплідних вод людини. Дотепер для вирощування таких структур доводилося відбирати клітини з абортованих ембріонів. Крім більш етичного створення органоїдів, технологія дозволить діагностувати та лікувати захворювання у дітей ще до їх народження, зокрема такі як муковісцидоз і діафрагмальна грижа. Дослідження опубліковане у журналі Nature Medicine.

Органоїд нирки з навколоплідних вод. Giuseppe Calà, Paolo De Coppi, Mattia Gerli / UCL

Органоїд нирки з навколоплідних вод. Giuseppe Calà, Paolo De Coppi, Mattia Gerli / UCL

Як вдалося виростити органоїди з навколоплідних вод?

Навколоплідні води, що оточують ембріон у матці, багаті на різні ембріональні клітини, зокрема з кишківника, легень і нирок. І оскільки зразки навколоплідних вод лікарі безпечно відбирають з медичних показань, вчені вирішили скористатися ними і для вирощування органоїдів. Дослідивши клітини з навколоплідних вод, науковці знайшли серед них стовбурові епітеліальні клітини, обробивши які коктейлями хімічних речовин, змогли виростити з них органоїди: тонкого кишківника, ниркової трубочки та легень. На основі них можна вивчати особливості формування органів у нормі та при патологіях, як і на органоїдах з абортованих зародків.

Спостерігаючи за вирощеними структурами, науковці також помітили відмінності у функціонуванні органоїдів від здорових плодів та тих, що в них діагностували вроджену діафрагмальну грижу — дефект діафрагми, який може перешкоджати нормальному розвитку й роботі легень та інших внутрішніх органів. Досліджуючи на органоїдах, як працюють гени у пацієнтів з різними порушеннями розвитку, лікарі могли б підбирати для них найдієвіше лікування, можливо, навіть ще до народження. Детальніше про види органоїдів, їхнє створення і використання ми писали у матеріалі «Мізки в чашці Петрі».

Досягнення у лікуванні хвороб ще до народження

🩻 Лікарі успішно провели внутрішньоутробно операцію із закриття розщепленого хребта у трьох ембріонів

🧠 Також хірурги вперше виконали судинну операцію на мозку плода в утробі

👶 Медики врятували життя дитині із генетичною хворобою, пролікувавши її ще на шостому місяці внутрішньоутробного розвитку