Хірурги провели першу судинну операцію на мозку плода в утробі

Американські хірурги вперше провели внутрішньоутробне лікування мальформації вени Галена — вади ембріонального розвитку судини мозку, за якої порушується мозковий кровообіг та часто уражається робота серця. Народжена після цього дитина не потребувала подальшого лікування мальформації вени Галена. Досягненням медики поділилися у журналі Stroke.

А-С. УЗД вени Галена плода до, під час і після операції. D-F. МРТ-зображення розширеної вени Галена до, одразу після та через день після емболізації. 

А-С. УЗД вени Галена плода до, під час і після операції. D-F. МРТ-зображення розширеної вени Галена до, одразу після та через день після емболізації.

Як вдалося провести операцію?

Лікування провели у Бостонській дитячій лікарні зародку, якому ще на 30 тижні розвитку діагностували за допомогою УЗД мальформацію вени Галена у мозку. За цього стану у судині був суттєво збільшений кровотік, через що могла постраждати нервова й серцевосудинна система дитини після народження. Обстеження показало, що з 99-відсотковою імовірністю патологія призведе після народження до важкого порушення роботи серця та легень дитини, і можливо, неврологічних і когнітивних порушень, тож батьки дали згоду на експериментальне лікування.

Під контролем дій за допомогою апарату УЗД, хірурги провели емболізацію з частковою закупоркою вени Галена. Це одразу ж значно зменшило кровотік через судину та навантаження на серце. Через два дні, через передчасний розрив плодових оболонок, дитина народилася з невеликим загоєним слідом на голові від проколу. Вона не потребувала підтримки роботи серця та додаткового лікування мальформації вени Галена, мала нормальні показники життєдіяльності. Неврологічне обстеження також не виявило у новонародженого розладів, зокрема у рухах, рефлексах, здатності їсти. Протягом двох років лікарі продовжать слідкувати за розвитком неврологічних, когнітивних, поведінкових та серцево-судинних показників дитини.

Раніше ми писали про успішне лікування в утробі розщеплення хребта та генетичної вади з нестачею критично важливого для життя фермента.

емболізацію
Малоінвазивна технологія із навмисного закупорення судин шляхом введення у них ембол — речовин, здатних перекрити кровотік у судині.