Японський модуль SLIM перевернувся на Місяці. Але випустив на поверхню два місяцеходи

Японський посадковий модуль SLIM випустив на Місяць два місяцеходи, але, імовірно, перевернувся при посадці й не може отримувати енергію від сонячного світла. До такого висновку дійшли фахівці японської космічної агенції JAXA, коли не змогли отримати підтвердження справності сонячних панелей апарата. Про це розповіло видання Space.com.

Художнє зображення модуля при посадці. JAXA

Художнє зображення модуля при посадці. JAXA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, будецікаво!


Що тепер буде з модулем?

Посадка модуля SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) відбувалася 19 січня о 17:20 за київським часом. Тоді, хоч дані апарата свідчили, що він вже мав сісти на видимому боці Місяця у кратері Шіолі, команда місії не могла підтвердити статус апарата. Аналіз даних від SLIM показав, що його сонячні панелі не генерують енергію. Враховуючи, що інше обладнання модуля справне, імовірно, що панелі не пошкоджені, а лише знаходяться у неправильному положенні через те, що апарат перевернувся при посадці. Тепер він пропрацює стільки, на скільки вистачить заряду акумуляторів на борту. Але наукові дані на Місяці зможуть зібрати два місяцеходи, що їх розгорнув SLIM — стрибаючий LEV-1 і кулеподібний LEV-2, які зможуть їздити поверхнею Місяця й фотографувати околиці.

Моделі роверів LEV-1 (зліва) і LEV-2. JAXA

Моделі роверів LEV-1 (зліва) і LEV-2. JAXA

  • SLIM став першим японським апаратом, який зміг здійснити посадку на Місяці. Раніше це не вдалося приватному модулю Hakuto-R, який розбився об поверхню супутника.