Вовчу родину застали за поїданням чорниць

Американські зоологи зафільмували вовків, що їдять чорниці. Це вже другий такий випадок, виявлений за допомогою автоматичної камери в національному парку Voyageurs в США. Але цього разу вовки смакували чорницями всією зграєю, в тому числі мати з дитинчам. Така поведінка фіксується на камеру вперше. Відео поділилися зоологи проєкту Voyageurs Wolf.

Voyageurs Wolf

Voyageurs Wolf

Чим ласують вовки?

Основним способом добування їжі для вовків (Canis lupus) є мисливство. Об’єднані в зграї, вони можуть полювати навіть на великих тварин, наприклад, на лосів та ведмедів. Поодинці вовки полюють на дрібнішу або ослаблену здобич: оленів, зайців, птахів, гризунів. На відміну від більшості хижаків, вовки часто повертаються до недоїдених решток своєї здобичі, особливо в голодну пору року.

Втім, вовки вважаються всеїдними, бо досить часто також вживають в їжу яблука, груші, інжир та різні ягоди, які можуть становити до 70-80 відсотків їхнього раціону. Вовки навіть їдять траву, яка, провокуючи блювальний рефлекс, сприяє виведенню шерсті з травної системи.

Що особливого в чорницях?

Перше відео, на якому вовки їли чорницю, з’явилося два роки тому. Воно було зроблене в рамках проекту Voyageurs Wolf, присвяченому вивченню цих хижаків у національному парку на півночі штату Міннесота. Хоча існує публікація, де описується, що вовк годував вовченя, відригуючи для нього чорницю, вчені з Voyageurs Wolf стверджували, що до них нікому не вдавалося зафільмувати вовків за поїданням чорниці саме з куща. Цього року вони вирішили повторити свій успіх – і їм пощастило.

Автоматичні камери зробили кілька записів того, як тварини зі зграї Paradise, марковані GPS-трекерами або вушними бірками, об'їдають чорниці з низькорослих кущів. Загалом за поїданням ягід були помічені троє з чотирьох дорослих членів зграї. На одному із записів також можна бачити, як вовчиця та її дитинча разом їдять чорниці. Це може означати, що ягоди відіграють в раціоні вовків більшу роль, ніж вважалося досі, зокрема, вірогідно сприяючи виживанню вовченят.

Voyageurs Wolf

Спостерігати за харчуванням тварин дуже цікаво та розкриває багато деталей їхнього життя. Наприклад, ми розповідали як нещодавно вченим вдалося вперше записати на камеру лиса за рибальством. Свій улов він, імовірно, зберігав для родини. Тим часом на Сейшельських островах гігантську альдабрську черепаху вперше застали за полюванням: вона заковтнула ціле пташеня крячки. А герпетологи описали унікальну тактику потрошіння жаб у трьох видів змій.