Вчені описали унікальну тактику потрошіння жаб у трьох видів змій

Дослідники описали незвичайну серед змій стратегію харчування шляхом потрошіння амфібій у трьох видів полозових з роду Oligodon. Раніше таку поведінку описували лише для одного виду. Спостереження описані у двох статтях у журналі Herpetozoa — в одній ідеться про види Oligodon formosanus та Oligodon fasciolatus, а інша стосується змії Oligodon ocellatus.

HongKongSnakeID

HongKongSnakeID

Як їх виявили?

Хоча деякі змії практикують відкушування частин тіла своєї здобичі, більшість із них проковтує жертву цілком. Саме тому група дослідників була здивована, коли застала за потрошінням олігодона Oligodon fasciolatus. У тогорічній статті вчені описали, як ця змія з Південно-Східної Азії своїми гострими, схожими на ніж, зубами проколює черево жаби, засовує в отвір свою голову та витягує внутрішні органи жертви, які з'їдає, облишивши решту тіла. Тоді герпетологи припустили, що жорстока тактика вбивства може захищати змій від отрути, яку виділяють жаби на поверхню своєї шкіри. Після цього науковці стали спостерігати за іншими олігодонами, і в новій роботі зазначають, що потрошителів серед змій ще більше.

Хто поповнив ряди жорстоких змій?

Дослідники пишуть, що схожу поведінку виявили у двох інших видів змій, окрім вже відомої О. fasciolatus — в Oligodon formosanus та Oligodon ocellatus. Цих двох застали за потрошінням жаби калуоли прикрашеної (Kaloula pulchra), а O. ocellatus окремо помітили за поїданням малайської ропухи (Duttaphrynus melanostictus).

Oligodon ocellatus, що занурив голову у тіло малайської ропухи. Henrik Bringsøe & James Holden / Herpetozoa, 2021

Oligodon ocellatus, що занурив голову у тіло малайської ропухи. Henrik Bringsøe & James Holden / Herpetozoa, 2021

У одному випадку О. fasciolatus, як і раніше спостерігалося, проколола зубами живіт амфібії, однак не стала потрошити, а зрештою проковтнула цілою та ще живою. Коли на таку ж жабу напала О. formosanus, то на двадцять секунд занурила свою голову всередину черева здобичі, здійснюючи при цьому оберти навколо своєї осі. Ймовірно, так вона відривала внутрішні органи тварини. Інше спостереження стосується О. formosanus, яку застали за поїданням органів жаби, хоча невідомо, чи вона сама її вбила, чи знайшла мертвою. Остання описана обсервація — про O. ocellatus, яка напала на отруйну малайську ропуху, глибоко занурила свою голову в живіт жаби, скоріше за все, поїдаючи так її органи. Але все одно згодом змія проковтнула жабу цілою.

Чому вони так поводяться зі здобиччю?

Таким чином вчені зареєстрували поведінку з патранням амфібій уже у трьох видів роду Oligodon. Автори вважають, що основною функцією гострих зубів олігодонів усе ж є не патрання, а розколювання яєць плазунів. Тож вони значно рідше використовуються для розправи над земноводними. Хоча деякі з них, схоже, мають стійкість до отрути принаймні деяких жаб, як-от малайської ропухи, описана тактика харчування може захищати змій від неприємного слизу, що його виділяють амфібії.