Звичайну лисицю вперше застали за рибальством

Іспанським зоологам першим вдалося отримати відеодокази вміння лисиць рибалити. За півтори години самець лисиці звичайної виловив 10 коропів, причому більшу частину здобичі тварина вирішила сховати на потім — щоб погодувати родину. Докази рибальським навичкам лисиць вчені опублікували у журналі Ecology.

Jorge Tobajas, Francisco Díaz-Ruiz / Ecology, 2022

Jorge Tobajas, Francisco Díaz-Ruiz / Ecology, 2022

Самця лисиці звичайної (Vulpes vulpes) застали за ловлею риби: він занурював голову у воду, вихоплював по рибині та відносив її за 20-30 метрів від берега водойми, просто складаючи здобич на землю чи ховаючи в кущах. За півтори години йому вдалося впіймати десяток кілограмових коропів — можливо, він міг би і більше, якби не помітив пару захоплених вчених. Із 12 спроб всього дві були невдалими.

Лисиць і раніше підозрювали у поїданні риби, однак досі не було відомо, чи полюють вони на них, чи доїдають зловлену кимось раніше водну здобич: зазвичай раціон лисиць вивчали за аналізом їхніх фекалій. Тепер же цей лис став першою відомою рибалкою. Раніше із псових за рибальством помічали лише вовків (Canis lupus). Дослідники зазначають, що імовірно лис збирав здобич для своєї родини, адже він майже не їв зловлене: лише обмежувався невеликими частинами тіла рибин, імовірно, виїдаючи ікру у впійманих самок. Крім того, у час спостережень в лисиць був сезон розмноження. Вчені також говорять, що у цей час в риби був нерест, тому здобич була легко доступна біля берега.

Science News / YouTube

Раніше ми вже також розповідали про незвичний раціон лисиць. Наприклад, лисиці, яким доводиться жити поруч з людьми, можуть майже 50 відсотків поживи отримувати з людських джерел. А дикі лисиці у шотландському нацпарку регулярно поїдають висококалорійні собачі фекалії як альтернативне джерело поживи, коли їхня звична здобич менш доступна.