Альдабрська гігантська черепаха вполювала пташеня

Гігантську альдабрську черепаху на одному з Сейшельських островів за полюванням на пташеня крячка та подальшим поїданням здобичі. Це перший науково задокументований випадок полювання у суходільних черепах. Своє незвичне спостереження вчені з Сейшельських островів та Великобританії описали в журналі Current Biology.

Anna Zora

Anna Zora

Що їдять сухопутні черепахи?

Повільні та неповороткі сухопутні черепахи є не надто хорошими хижаками, тому переважно живляться рослинами та іноді тваринними рештками. Ще більше це властиво гігантським черепахам, яких через великі розміри тіла вважають важливими «інженерами» екосистем. Наприклад, на Галапагоських та Сейшельських островах вони є найбільшими рослиноїдними тваринами, тому активно змінюють середовище, поїдаючи рослини, руйнуючи породи та поширюючи насіння. На атолі Альдабра Сейшельських островів ендемічні гігантські черепахи (Aldabrachelys gigantea) відповідальні за перероблення близько 11 відсотків первинної продукції. Але виявляється, зовнішність створює хибне враження про них як мирних і простих поведінкою плазунів. Про це свідчить стаття двох дослідників із Сейшельських островів та Великобританії, які задокументували хижу натуру альдабрських черепах.

Anna Zora

За чим застали черепах?

Під час планового перепису морських птахів на острові Фрегат альдабрську гігантську черепаху, яких інтродукували на острів у 1950-х роках, зняли на відеокамеру під час її полювання на пташеня тонкодзьобого крячка (Anous tenuirostris). Самка із довжиною панцира близько 50 сантиметрів повільно, але активно переслідувала птаха на колоді. Черепаха рухалася з відкритим ротом та щоразу, достатньо наблизившись до пташеняти, клацала щелепами, намагаючись вхопити здобич. Декілька разів крячкові вдавалося уникнути нападів, але зрештою в кінці колоди самка дотягнулася до пташеняти та вкусила його за голову. Відтак вже мертвий крячок упав із колоди, після чого черепаха спустилася до здобичі та заковтнула її цілком.

Раніше за цими черепахами такого не помічали?

Автори опублікували перше відео, на якому задокументували випадок полювання та поїдання здобичі суходільною черепахою. Однак на острові Фрегат люди вже й раніше ставали свідками подібного нападу гігантських черепах на крячків, хоча повністю процес задокументувати не вдавалося.

Протягом останніх десятиліть разом з альдабрською черепахою на острові Фрегат проживає колонія із 265 тисяч тонкодзьобих крячків на території площею 1,9 гектара. Тому на землі часто можна зустріти упущену птахами рибу або пташенят, що випали з гнізда. Позаяк останні ще не вміють літати, то є відносно доступною здобиччю для черепах, які це зрозуміли та пристосувалися їх ловити. На основі цього єдиного спостереження вчені не можуть сказати, наскільки поширеною є описана поведінка суходільних черепах на острові та взагалі в природі. Деякі попередні свідчення вказують, що галапагоські гігантські черепахи теж навмисне вбивають птахів та крабів вагою свого панцира, однак у науковій літературі такі дані відсутні, і навіть якщо вони правдиві, залишається незрозумілим, чи насправді умисно черепахи так вчиняють.