Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай спричинило найшвидший підводний потік в історії

Виверження у Тихому океані вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай 2022 року спричинило підводні пірокластичні потоки з безпрецедентною швидкістю у 122 кілометри на годину. Це наразі найбільша відома швидкість подібних потоків, зареєструвати яку вдалося завдяки зруйнованим виверженням телекомунікаційним кабелям на дні океану. Про подію пише сайт Science з посиланням на статтю у його журналі.

Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року. TAANIELA KULA

Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року. TAANIELA KULA

Що за потоки зареєстрували вчені?

Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року стало чи не найбільшим за останнє століття. Воно спричинило хвилю висотою в 90 метрів та довжиною у 12 кілометрів, а цунамі, яке внаслідок нього виникло, зареєстрували навіть у таких віддалених місцях як Середземне море. Також над вулканом у той час виникало по дві тисячі блискавок на хвилину. Нове дослідження вчених Національного океанографічного центру Великої Британії вказує на ще один масштабний прояв того виверження.

Розрахунки свідчать, що пірокластичний потік із газу, попелу та каміння, який вертикально обвалювався в океан при виверженні, рухався під водою зі швидкістю до 122 кілометрів на годину та здолав дистанцію у близько 100 кілометрів. На шляху морським дном потік сміття зруйнував близько 200 кілометрів телекомунікаційного кабелю, що розташований за 15 кілометрів від вулкана. А один із кабелів виявився посунутим на п'ять кілометрів. Потужні потоки також змінили сам рельєф морського дна, розмивши його на глибину 100 метрів на відрізках шириною близько 2 кілометрів. Результати цього дослідження та наступних вивчень Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай дозволять краще зрозуміти процеси масштабних вивержень вулканів та способи зменшення наслідків від них.