Виверження вулкана в регіоні Тонга спричинило хвилю висотою 90 метрів

Цунамі, яке виникло внаслідок виверження вулкана в регіоні Королівства Тонга на початку року, сягнуло висоти 90 метрів і довжини у дванадцять кілометрів. До такого висновку дійшли вчені з Європи, Японії та Нової Зеландії, коли проаналізували зміни рівня води й атмосферного тиску під час виверження та побудували комп'ютерну симуляцію цунамі, про що написали в журналі Ocean Engineering.

Виверження вулкана в регіоні Тонга у січні 2022 року. Tonga Geological Services / EYEPRESS

Виверження вулкана в регіоні Тонга у січні 2022 року. Tonga Geological Services / EYEPRESS

Науковці Університету Бет, Сплитського університету та їхні японські й новозеландські колеги досліджували зміни в морі, які супроводжували виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в регіоні Тонга 15 січня 2022 року. Тоді утворилося велике цунамі, яке зареєстрували не лише у Тихому океані, а навіть у таких віддалених регіонах як узбережжя Середземномого моря. Швидке прибуття до віддалених узбереж вчені пояснюють тим, що цунамі спричинили як рухи маси води внаслідок виверження, так і хвилі атмосферного тиску, які утворилися через вулкан і просувалися зі швидкістю понад 300 метрів на секунду. І тому дослідники захотіли дізнатися більше про такі метеоцунамі, щоб у майбутньому краще до них підготуватися. Для цього вони проаналізували коливання як рівня моря, так і атмосферного тиску у час виверження вулкана, і побудували на основі цього комп'ютерні симуляції цунамі.

За результатами, цунамі справді було викликано і зміщеннями маси води, і вкрай сильними хвилями атмосферного тиску, які обійшли Землю кілька разів. Гігантська хвиля води, яка утворилася внаслідок виверження, мала початкову довжину дванадцять кілометрів та об'єм у 6 600 мільйонів кубічних метрів. Що не менш вражаюче, максимальна висота хвилі сягнула 90 метрів, що у дев'ять разів більше, ніж у руйнівного цунамі, яке настигло Японію 2011 року через землетрус. Утім, тоді воно утворилося ближче до берега й хвиля була довшою.

Демонстрація утворення 90-метрової хвилі внаслідок виверження Тонга.

Демонстрація утворення 90-метрової хвилі внаслідок виверження Тонга.