ВООЗ повідомила про 3500 смертей щодня через вірусні гепатити у 2022 році

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила звіт, де зазначила, що у 2022 році від вірусних гепатитів померло 1,3 мільйона людей, що рівнозначно 3500 смертям на день. Це більше за 1,1 мільйона, зареєстрованих у 2019 році. Більшість із цих людей, 83 відсотки, померли внаслідок гепатиту B, ще 17 відсотків — від гепатиту C. ВООЗ зазначають, що тенденції невтішні, але досягти запланованого до 2030 року скорочення захворюваності вірусними гепатитами все ще можливо. Про нові числа повідомляється на сайті ВООЗ.

Ілюстрація вірусу гепатиту В. Getty

Ілюстрація вірусу гепатиту В. Getty


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому зростає кількість смертей від гепатитів?

ВООЗ відмітила, що на гепатит В у 2022 році припадало близько 1,2 мільйона випадків й 1 мільйон — на гепатит С, а це близько 6000 нових заражених щодня. Утім, це менше за 2,5 мільйона нових інфікованих у 2019 році. При цьому глобально відмічається прогрес у створенні нових та ефективних способів лікування цих інфекцій та їх запобігання, зокрема імунізації та проведення безпечних ін'єкцій.

Попри досягнення, дві третини випадків вірусних гепатитів припадають на країни з низьким чи середнім доходом, де суттєво менша забезпеченість системами тестування та лікування гепатитів. Наприклад, 63 відсотки нових гепатитів В реєстрували в Африці, де лише 18 відсотків новонароджених отримують вакцину проти хвороби. А в Західно-тихоокеанському регіоні, на який припадає 47 відсотків смертей від гепатиту В, лікування проти недуги отримує лише 23 відсотки діагностованих. У багатьох країнах також ціна на ліки та тести вища за глобальну, через що пацієнти їх не можуть собі дозволити.

Через погану доступність методів діагностування та лікування у найбільш вразливих регіонах спостерігається зростання смертей від вірусних гепатитів. Тож для виправлення ситуації потрібно покращити підхід до забезпечення людей ефективними медикаментами, вважає ВООЗ.

  • Про те, як виникає гепатит, до чого призводить і в чому загроза гепатиту С, ми детальніше розповідали у нашому розборі.