Вертоліт піймав на гачок відпрацьований ступінь ракети Electron

Американська космічна компанія Rocket Lab вперше впіймала перший ступінь ракети Electron після його від'єднання. Це вдалося зробити за допомогою вертольота Sikorsky S-92, який зачепив на крюк парашут, що його випустив ступінь після зниження висоти. Через сильне навантаження пілоту довелося відпустити вантаж в море, де його підібрали з судна, щоб можливо, у майбутньому використати ступінь повторно. Трансляція ловлення доступна на YouTube-каналі Rocket Lab. Також про свій успіх компанія повідомила на своєму сайті.

Rocket Lab

Rocket Lab

Навіщо Rocket Lab ловила ракету?

Більшість призначених для виведення у космос корисного вантажу ракет є одноразовими. Тобто всі їхні компоненти після запуску руйнуються в атмосфері чи лишаються космічним сміттям поза нею. Так, наприклад, нещодавно верхній ступінь від частково багаторазової ракети Falcon 9 від сімейства ракет-носіїв Falcon компанії Ілона Маска SpaceX звинувачували у зіткненні з Місяцем.

Втім, у випадку ракет Falcon, від них лишається перший ступінь, який повертається після запуску на Землю, і який можна повторно використати. Хоча для повернення на космодром або платформу йому потрібно використовувати три двигуни, що мають систему запалювання для повторного запуску, це суттєво знижує вартість космічних польотів.

Falcon 9 безпосередньо перед тим, як вона успішно приземлилася на автономний безпілотний корабель-космопорт ASDS «Just Read the Instructions» у Тихому океані у 2017 році. SpaceX

Falcon 9 безпосередньо перед тим, як вона успішно приземлилася на автономний безпілотний корабель-космопорт ASDS «Just Read the Instructions» у Тихому океані у 2017 році. SpaceX

В іншої приватної космічної компанії, Rocket Lab, також є своя ракета-носій. Це Electron, перший запуск якого відбувся у 2017 році. Першопочатково її задумували як одноразову, однак вже у 2019 році компанія почала готуватися до спроб зловити перший ступінь своєї ракети, який модифікували для можливості повернення на Землю і повторного використання. Однак, враховуючи, що порівняно з Falcon 9, який майже вчетверо більший, Electron невелика, використовувати для повернення на Землю її частини додаткові двигуни не є доцільним. Тому у Rocket Lab обмежилися парашутом, а натомість замість звичного у цій галузі приземлення на воду, вирішили ловити ступінь ще до цього моменту — за допомогою вертольота.

Electron під час старту. Rocket Lab

Electron під час старту. Rocket Lab

Як ловити ракети на вертоліт?

Запуск ракети відбувся 3 квітня о 01:49 за київським часом з новозеландського космодрому на півострові Махіа. На борту з собою вона несла на сонячно-синхронну орбіту на висоті 520 кілометрів 34 супутники компаній Alba Orbital, Astrix Astronautics, Aurora Propulsion Technologies, E-Space, Spaceflight і Unseenlabs — тепер загальна кількість супутників, які запустили за допомогою Electron сягнуло 146.

Через дві з половиною хвилини після запуску перший ступінь ракети від'єднався від другого, який продовжив рух, та почав повертатися. За оцінками Rocket Lab, ступінь розігнався до швидкості у 8 300 кілометра на годину та нагрівся до 2 400 градусів за Цельсієм. На висоті 13 кілометрів над землею вдалося випустити парашут для гальмування, а на висоті 6 кілометрів — основний, який мав знизити швидкість ступеня до 36 кілометрів на годину.

На висоті 1 981 метра до ступеня на парашуті наблизився вертоліт Sikorsky S-92 з тросом і крюком, на який і вдалося підхопити ступінь за трос парашута. Вже о 02:08 за київським часом вертольоту вдалося впіймати ступінь, який він мав доставити на судно поруч. Однак пілот зіткнувся з неочікуваним навантаженням, і тому ступінь довелося відпустити. Він приводнився в океан, звідки його вже заберуть катером.

Rocket Lab

Тепер на повернений у рамках місії «Туди і назад» (There and Back Again) його тестуватимуть на придатність для повторного використання. Частина ж, яка потрапила у космос, має перетворитися на космічне сміття. Більше про нього ми розповідали у нашому матеріалі «Звідки береться космічне сміття?». А також нещодавно nauka.ua писала про спосіб прибирання цього сміття на так звану «поховальну орбіту» за допомогою буксирів.


Фото в анонсі: Rocket Lab