Велика доза солі вітаміну С, натрій аскорбату, захистила мозок овець від сепсису — надмірної реакції організму на інфекцію. Щоб це довести, науковці ввели натрій аскорбат в кількості 500 міліграмів на кілограм маси тіла вівці. Це справді «мегадоза», як її назвали науковці у своїй статті, адже, для порівняння, для людини добове споживання вітаміну С не має перевищувати 2000 міліграмів. Статтю про дослідження опублікували у журналі British Journal of Anaesthesia.
Як визначили ефект вітаміну С на мозок?
Науковці викликали сепсис у овець, інфікувавши їх кишковою паличкою (Escherichia coli). Вже за 23 години після зараження у овець з’явилися симптоми сепсису, такі як зниження кровопостачання та надходження кисню в мозок, підвищення температури тіла, загальне нездужання та млявість. Однак після введення натрій аскорбату ці симптоми зникали, а у крові знижувався рівень прозапальних цитокінів — речовин, які викликають запалення. Тепер ефективність вітаміну С у боротьбі з сепсисом потрібно перевірити на людях.
Що ще відомо про вітаміни
🫁 Попри його протизапальну та антиоксидантну дію, зловживання вітаміном С може призвести до збільшення швидкості росту пухлин. Як показали шведські науковці, вживання добавок з вітамінами С та Е сприяє розростанню кровоносних судин у пухлинах раку легень.
🫀 А от вживання великої кількості продуктів з вітаміном В3 або його харчових добавок збільшило ризик інсульту та інфаркту майже на 60 відсотків. Можливо, це пов’язано з запальними змінами, які він викликає у стінках судин.
💊 Але вітамін А, а точніше його похідне, показало ефективність у боротьбі з раком шкіри — меланомою. Як виявилося, використання цього похідного разом з препаратами для імунотерапії, може суттєво покращити результат терапії раку.