У Європі та США почастішали випадки важкого гепатиту серед дітей

За останні кілька тижнів у Європі почастішали випадки важкого гострого ураження печінки серед дітей до 16 років, походження і причини якого поки що невідомі. У самій лише Великій Британії за весну зареєстровано 74 випадки хвороби у дітей, із яких шестеро зрештою потребували трансплантації печінки, про що повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). Подібні випадки гепатиту також вивчаються у США, зазначає Департамент охорони здоров'я Алабами.

AgFang / iStock

AgFang / iStock

Звідки взялася хвороба?

5 квітня 2022 року регулятори охорони здоров'я Великої Британії повідомили ВООЗ про десять випадків гострого гепатиту нез'ясованої причини у Шотландії. Усі пацієнти були здоровими, поки в березні (у одного в січні) у них не виникли симптоми ураження печінки, включно з діареєю, нудотою, жовтяницею та болем у животі, а також підвищеними рівнями печінкових ферментів у крові. За три наступні доби вдалося виявили ще 64 випадки у різних регіонах Сполученого Королівства. Наразі жодна дитина не померла, але всі вони потребували госпіталізації, а шестеро — пройшли трансплантацію печінки.

Окрім цього, до ВООЗ надійшла інформація про приблизно п'ять схожих випадків в Ірландії та три — в Іспанії, де одна дитина теж потребувала пересадки печінки. Водночас у США розслідують ще дев'ять гострих гепатитів нез'ясованої причини у дітей до 10 років у штаті Алабама, із яких двоє пройшли трансплантацію печінки. Як повідомляє Science, у Нідерландах і Данії теж спостерігають зростання частоти таких гепатитів.

Що могло спричинити масове нездужання?

Явного епідеміологічного зв'язку між пацієнтами поки що не виявили, як і зв'язку з подорожами. За аналізами крові, жодна дитина не є інфікованою вірусами, які типово спричиняють гепатит із такими симптомами (маються на увазі віруси гепатиту А, В, С, D та Е). Між тим, медики не виключають, що віруси таки замішані у цьому. Розглядається можливість, що діти страждають від ускладнень коронавірусної інфекції або ж її нетипового прояву, оскільки деякі з них мали позитивний тест незадовго до або під час госпіталізації, і жоден не був вакцинований проти COVID-19.

Водночас інша версія говорить про те, що до хвороби призвела інфекція аденовірусами, які передаються від людини до людини. Вона зазвичай спричиняє симптоми легкої застуди, і лише в рідкісних випадках може бути причиною важкого ураження печінки. Зараз у Великій Британії спостерігається зростання активності адновірусів й у деяких дітей був позитивний результат тесту на цих збудників (можливо, річ у новому штамі або ж у типовому, до якого вразлива певна когорта дітей), однак незрозуміло, чи є між цими явищами наслідковий зв'язок або ж це просто збіг. У будь-якому разі фахівці рекомендують дотримуватися правил гігієни, які перешкоджають поширенню аденовірусів: не торкатися рота, носа, очей і не їсти без попереднього миття рук милом, уникати контактів із хворими.

Також наразі не відкинуто версію про інші патогени та не інфекційні чинники, наприклад, токсичне ураження печінки. Або те, що лікарі мають справу із хворобою, що спричинена різними факторами та їх сукупністю. Поки причини раптової хвороби дітей невідомі, медики наголошують на важливості вчасного звернення по медичну допомогу у випадку виявлення у дітей симптомів гепатиту, серед яких: потемніння сечі або побіління калу, свербіж шкіри, жовтяниця, біль у животі, втома, підвищена температура та втрата апетиту.