У США схвалили перші оральні капсули з людських фекалій для пересадки калу

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) схвалило до використання перший оральний препарат для трансплантації калу Vowst від компаній Seres Therapeutics та Nestlé Health Science. Це капсули для ковтання, які містять живі бактерії з фекалій донора, та покликані протидіяти рецидивам антибіотикасоційованого коліту, спричиненого бактеріями Clostridioides difficile. Рішення опубліковане на сайті управління.

Seres Therapeutics

Seres Therapeutics

Як лікувалися без цих капсул?

Ще в кінці 2022 року FDA дозволило лікувати пацієнтів трансплантацією калу. Схвалення поки що стосується одного захворювання — рецидивуючого антибіотикасоційнованого, або псевдомембранозного, коліту, що його спричиняє надмірне розмноження у кишківнику бактерії Clostridioides difficile. Дослідження показали, що такий підхід ефективніший за лікування інфекції антибіотиками та дозволяє відновити нормальне співвідношення мікробів у кишківнику. Але того разу мова йшла про ректальне введення розчину донорських фекалій, що для багатьох пацієнтів створює дискомфорт. Натомість новий препарат Vowst можна приймати і як звичайні пігулки.

Як подіяло лікування на людей?

Vowst представлений у вигляді капсул для орального приймання із бактеріями з донорських фекалій. Звичайний режим його приймання складає одну капсулу на день протягом трьох днів. Випробування на приблизно 500 добровольцях показало, що триденне лікування дозволяє суттєво зменшити симптоми кишкової інфекції та уникнути рецидиву псевдомембранозного коліту: лише у 12,4 відсотка учасників хвороба повернулася протягом восьми тижнів після лікування, тоді як у групі плацебо частка людей з рецидивом сягала 39,8 відсотка. Водночас терапія добре сприймалася пацієнтами, а найчастішими побічними діями, якщо вони були, відмітили здуття, запор, діарею, втому чи озноб.