У США вперше схвалили лікування трансплантацією калу

Американський регулятор став другим після австралійського, який дозволив лікування пацієнтів трансплантацією калу. Терапія поки що призначена для боротьби з повторюваною інфекцією, спричиненою бактеріями Clostridioides difficile. Про рішення повідомляє Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) на своєму сайті.

Бактерії C. difficile. Phillips D. / Science Photo Library

Бактерії C. difficile. Phillips D. / Science Photo Library

Слідом за Австралією, яка минулого місяця першою офіційно дозволила лікування людей трансплантацією калу, аналогічне рішення прийняли США. У цьому випадку мова також стосується терапії лише одного захворювання — спричиненої бактеріями Clostridioides difficile інфекції кишківника. Вона часто є наслідком введення антибіотиків, яке призводить до порушення балансу мікробіому, проявляється болем у животі, діареєю та може завершитися смертю.

Лікування стану вимагає наступної антибіотикотерапії, що супроводжується додатковими ризиками, однак не завжди вберігає від повернення інфекції. Новий схвалений FDA лікарський засіб може допомогти. Він має назву Ребіота (Rebyota) та покликаний відновити порушений кишковий мікробіом, трансплантувавши його від здорових людей. Препарат готується із калових мас ретельно обстежених донорів і вводиться у вигляді розчину ректально. У випробуваннях за участі більш ніж тисячі пацієнтів з рецидивуючою інфекцією C. difficile з'ясувалося, що лікування запобігає поверненню хвороби (після нього 70,6 відсотка учасників не мали інфекції протягом восьми тижнів, у порівнянні з 57,5 відсотками у групі плацебо) та не спричиняє важких побічних ефектів.