У розсіяному скупченні Мессьє 37 відшукали планетарну туманність

Команда астрономів підтвердила, що виявлена ще в 2008 велика планетарна туманність IPHASX J055226.2+323724 — газопилова оболонка, що лишилася від вибухової смерті зірки — належить розсіяному зоряному скупченню Мессьє 37. Тепер скупчення є третім, в якому вдалося відшукати такий об'єкт. Імовірно, туманність утворила зірка, майже втричі більша за Сонце. Після себе вона лишила білого карлика у центрі туманності. Стаття про відкриття доступна у вигляді препринта на arXiv.

Мессьє 37. Jim Mazur / Wikimedia Commons

Мессьє 37. Jim Mazur / Wikimedia Commons

Що знайшли?

Планетарну туманність також можна вважати стадією еволюції зірок — вона триває зазвичай від 5 до 25 тисяч років і являє собою оболонку зорі-гіганта, від якої лишилася газопилова хмара і білий карлик, що повільно охолоджуватиметься мільярди років. Планетарні туманності дають ключ до розуміння пізніх стадій зоряної еволюції та хімічного збагачення галактик. Однак у їхніх пошуках і дослідженнях астрономам заважають три проблеми: правильна ідентифікація для створення вибірки, складність виявлення точної відстані до них та мас зірок, що ці туманності утворили.

І для останньої проблеми гарним рішенням є пошук планетарних туманностей у шарових і розсіяних зоряних скупченнях, адже за популяцією зірок можна виявити і зорю-попередницю туманності. І команді астрономів з Мексики, Гонконгу та Британії завдяки спектрографу комплексу Великого Телескопа Канарських островів (Gran Telescopio de Canarias) вдалося підтвердити існування у скупченні Мессьє 37 (M37) планетарної туманності.

Композитне зображення скупчення, де виділено планетарну туманність. Fragkou et al., 2022

Композитне зображення скупчення, де виділено планетарну туманність. Fragkou et al., 2022

Це всього третя відома планетарна туманність у розсіяному скупченні. Зірку, що її утворила, оцінили у 2,8 маси Сонця, а вік туманності — у 78 тисяч років, що є найбільшим з відомих. Зараз від неї лишився білий карлик, який обертається із періодом у 0,4 доби.

Що це за скупчення?

M37 — це найяскравіше і найбагатше розсіяне скупчення у сузір'ї Візничого із зоряною масою у півтори тисячі сонячних та майже 5 тисячами пов'язаних між собою світил. Це добре вивчене скупчення середнього віку у п'ять мільйонів років, яке вперше виявили ще у 17 столітті. Вперше існування у ньому планетарної туманності запідозрили ще в 2008 році за знімками огляду неба IPHAS. У цій роботі астрономи представили нові дані променевих швидкостей, які підтвердили зв'язок туманності IPHASX J055226.2+32372 зі скупченням.

Червоним обведено планетарну туманність. Вона знаходиться у межах припливного радіуса скупчення (синім), майже точно у геометричному центрі. Fragkou et al., 2022

Червоним обведено планетарну туманність. Вона знаходиться у межах припливного радіуса скупчення (синім), майже точно у геометричному центрі. Fragkou et al., 2022

Вік знайденої туманності підіймає питання про вік їхнього існування загалом, адже будь-яка газопилова оболонка обмежується взаємодією із міжзоряним середовищем. З часом такі туманності розсіюються, однак всі знайдені у розсіяних скупченнях туманності сьогодні, схоже, уникли такої участі.

Що по собі лишають зірки

🛥️Нещодавно на планетарну туманність поглянув також «Джеймс Вебб» — подивіться на його знімок NGC 3132 з сузір'я Вітрила

💎А туманність Намисто роздивився «Габбл»

🐠Також «Габбл» побачив згасання планетарної туманності Ската, сфотографувавши її тричі