У NASA показали скафандри астронавтів для висадки на Місяць у 2025 році

Обрана NASA приватна компанія Axiom Space показала скафандри для астронавтів майбутньої місії на Місяць «Артеміда-3». Вона передбачає висадку людей на поверхню супутника для дослідження його південного полюса. Костюми NASA показала на своєму сайті.

Axiom Space

Axiom Space

Що це за місія?

На одному з етапів програми NASA з освоєння Місяця, «Артеміда-3», планується висадка астронавтів на південний полюс супутника. В її рамках NASA уклала контракт з американською приватною компанією Axiom Space, що має створити для майбутніх астронавтів нові скафандри.

Перші прототипи компанія представила на конференції у Космічному центрі Г'юстона. Це скафандр AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), який має підійти і жінкам, і чоловікам, та є набагато більш мобільним за інші скафандри, якими зараз користується агенція, наприклад, для виходу астронавтів у відкритий космос з МКС. AxEMU має захищати астронавтів від місячного пилу, володіє термоізоляцією, а також допоміжне обладнання для роботи на поверхні Місяця. Скоро на скафандри чекають випробування.

Axiom Space

Axiom Space

Перший етап програми «Артеміда» розпочався із запуском космічного корабля «Оріон», який злітав до дальньої ретроградної орбіти Місяця за 434 500 кілометрів від Землі, та за місяць приводнився у Тихому океані. Втім, перша подорож людини до Місяця у рамках «Артеміди» через суди щодо конкурсу на розробку місячного посадкового модуля відклалася принаймні до 2025 року.