У коров'ячому молоці у США виявили фрагменти вірусу пташиного грипу

У молоці американських корів, що поступає на прилавки магазинів, виявили фрагменти вірусу високопатогенного пташиного грипу. Поки що фахівці все ще наголошують, що це не становить загрози для здоров'я людей, оскільки пастеризація успішно знищує збудника, однак ситуація вказує, що спалах хвороби у корів може бути серйозніший, ніж вважалося. Про нові дані повідомляється на сайті Управління з продовольства та медикаментів США (FDA).

Elizabeth Dunne / Unsplash

Elizabeth Dunne / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відомо про заражених пташиним грипом корів?

За останній місяць високопатогенний штам H5N1 вірусу пташиного грипу виявили вже у 30 стадах восьми штатів США, і хвороба, схоже, шириться. У тварин інфекція спричиняє зниження утворення молока та погіршення апетиту, серед іншого. Для людей наразі вони не становлять суттєвої загрози, і відомо лише про один випадок зараження від них людини. Його проявом було лише почервоніння очей.

Поки що немає даних щодо того, як багато зразків молока виявилися позитивними на наявність фрагментів вірусу пташиного грипу, і звідки вони походили, хоч навіть пастеризоване молоко заражених корів до споживачів намагаються не допускати. Але експерти з FDA запевнили, що регулярно проводять тестування, зокрема тепер прагнуть з'ясувати, чи могли потрапити в молоко на прилавках здатні до спричинення інфекції вірусні частинки.

  • Пташиний грип вирує по всьому світу, уражаючи віднедавна навіть птахів на материковій частині Антарктиди. Вчені занепокоєні, що це може завдати сильної шкоди пінгвінам із вразливих популяцій.