Тепла погода посприяла популярності веселої музики

Європейські та австралійські науковці проаналізували музичні чарти за 67 років і з'ясували, що на популярність жвавої, веселої музики сильно впливає погода: за теплих і сонячних днів її слухають частіше, ніж у дощові дні. Натомість популярність повільної чи сумної музики не залежить від погодних умов, пишуть автори у журналі Royal Society Open Science.

GIPHY

GIPHY

Як встановили вплив погоди на музичний вибір?

Дослідники Оксфордського університету з німецькими та австралійськими колегами дослідили, які музичні твори потрапляли у тижневі чарти у Великій Британії між 1953 та 2019 роками. У список увійшли 23 859 унікальних пісень. Вчені проаналізували, чи були ці пісні енергійними та веселими або ж повільними і навівали негативні емоції, а також якою була температура повітря, показник опадів та кількість сонячних годин, коли вони увійшли в чарти.

З'ясувалося, що найчастіше люди прослуховували жваві, позитивні пісні у ті дні, коли було більше тепла, а в дні з дощовою погодою були менш популярними. Особливо у ті місяці року, коли мінливість погоди найбільш явна, наприклад на початку осені. Але це стосувалося головною мірою лише хітів у топовій десятці, тоді як менш популярні пісні не проявили схожої залежності. Що цікаво, популярність музики спокійної або з негативними емоціями теж не залежала від дощу чи інших погодних умов. Автори вважають, їхні результати доповнюють раніше встановлену залежність від погоди людських рішень, як-от частоти покупок і кримінальних злочинів.

Зазвичай музика вважається веселою, коли вона звучить у мажорному ладі. Однак дослідження показало, що з цим не погоджуються люди у віддалених від західної музики культурах. Між тим, інші досліди свідчать, що музика може не лише впливати на наш настрій, а й діяти як знеболювальне, і навіть у мишей.