Споживання червоного та обробленого м’яса підвищило ризик появи цукрового діабету

Споживання червоного м’яса — свинини, баранини та яловичини, а також обробленого — ковбас, бекону та шинки, пов’язали з вищим ризиком появи цукрового діабету другого типу. Причому більший ефект мало вживання саме обробленого м’яса. Це виявив метааналіз ряду досліджень, проведених в Америці, Австралії, Європі та Азії. Як вважають науковці, зменшення вживання цих видів м’яса може запобігти появі діабету та супутніх йому захворювань. Результати дослідження опублікували в журналі Lancet Diabetes & Endocrinology.

Наскільки шкідливим виявилося споживання м’яса?

Дослідження провели на даних майже двох мільйонів людей, з яких у понад ста тисяч розвинувся цукровий діабет другого типу. Як виявилося, споживання 50 грамів обробленого м’яса на день було пов’язаним з підвищеним на 15 відсотків ризиком появи діабету, споживання 100 грамів червоного необробленого м’яса на день — з підвищенням ризику на 10 відсотків. Незначний вплив мало також вживання 100 грамів м’яса птиці, викликаючи підвищення ризику на вісім відсотків. Хоча причини такого зв’язку ще варто вивчити, науковці рекомендують знизити споживання таких типів м’яса чи принаймні надавати перевагу необробленому м’ясу та птиці.

Чому варто зменшувати споживання м’яса

🥓 Як виявило не пов’язане із цим дослідження, зниження споживання червоного та обробленого м’яса американцями може запобігти 62 тисячам смертей від хвороб у США.

🥩 За оцінками американських науковців, через незбалансоване харчування, в тому числі й споживання обробленого м’яса, у 2018 році у світі 14 мільйонів людей захворіли на діабет.

🥗 Дослідження на близнюках показало, що відмова від м’яса бодай на вісім тижнів змогла захистити ДНК людей від метилювання, яке свідчить про старіння геному.