Короткотривалий перехід на веганство захистив ДНК від старіння

Перехід на веганство тривалістю у вісім тижнів захистив ДНК від метилювання, тобто приєднання метильних груп, які деактивують гени і є показниками старіння клітин. Дослідження провели на 21 парі близнюків, дослідивши як перехід на веганство вплинув на одного з пари, поки інший споживав як рослинну, так і тваринну їжу. Результати роботи вказують на те, що коротривалий перехід на веганство може сприяти відтермінуванню старіння. Такі висновки науковці опублікували в статті журналу BMC Medicine.

GIPHY

GIPHY

Які ще переваги в рослинної дієти?

У групі людей, які до цього були всеїдними і протягом восьми тижнів споживали виключно рослинну їжу, науковці спостерігали зменшення біологічного віку різних систем органів, таких як серце, печінка, ендокринні залози, а також покращення метаболізму та зменшення запалення. Такі зміни пояснили саме зменшенням метилювання ДНК, а не варіаціями у клітинному циклі чи подовженням теломер — ділянок хромосом, скорочення яких свідчить про старіння клітин.

Науковцям вдалося виявити специфічні ділянки ДНК, які більше метилюються у людей на рослинній та комбінованій дієті, що у майбутньому може допомогти розробити персоналізовані дієти для відтермінування старіння. Утім, дослідники підкреслюють, що вони оцінили лише короткотривалий ефект веганства і потрібні подальші дослідження, щоб виявити його користь чи шкоду протягом років.

Веганство проти м’ясоїдства

🫀 Нещодавнє дослідження показало, що відмова принаймні від сильно обробленого або червоного м’яса може знизити ризик появи діабету, а також серцево-судинних захворювань та колоректального раку.

🥩 Також відмова від м’яса на користь його рослинних замінників хоча б раз на день була корисною для пацієнтів з хворою печінкою, зменшуючи рівень токсичних продуктів розпаду білка в цьому органі.

🦴 Але відмова від м’яса виявилася пов’язаною з більшою ламкістю кісток, збільшуючи ризик перелому шийки стегна вдвічі у веганів і на чверть — у вегетаріанців.