Приєднайтесь до 500+ прихильників науки!

Сильно оброблена їжа завадила схуднути навіть на збалансованому раціоні

Людям на раціоні з сильно обробленої їжі, такої як сосиски, снеки та солодкі напої, було важче схуднути, навіть якщо такий раціон був збалансованим за вмістом білків, жирів і вуглеводів. Науковці пов’язують це з тим, що сильно оброблену їжу люди з’їдають швидше, не встигаючи насититися, а тому загалом їдять більше. Оскільки майже половина раціону європейців, особливо з низьким рівнем доходу, складається з сильно обробленої їжі, потрібно скоригувати рекомендації зі запобігання ожирінню, враховуючи важкість схуднення на такому раціоні. Дослідження опублікували в журналі Nature Medicine.

Сильно оброблена їжа завадила схуднути навіть на збалансованому раціоні. GIPHY

Сильно оброблена їжа завадила схуднути навіть на збалансованому раціоні. GIPHY

Чому на сильно обробленій їжі було важче схуднути?

Зазвичай рекомендації з харчування стосуються правильного співвідношення між жирами, білками та вуглеводами чи категоріями їжі — м’ясними стравами, гарнірами та зеленню. Тому науковці вирішили дослідити, який вплив на здоров’я матиме збалансований за цими критеріями раціон зі звичайних продуктів порівняно з тими, які в процесі виготовлення пройшли сильну обробку та додавання сторонніх речовин. Для цього людям щоденно протягом восьми тижнів надавали звичайну чи сильно оброблену їжу загальною калорійністю 4000 кілокалорій. Їжу навмисно надавали в надлишку, щоб подивитися, як це впливатиме на харчову поведінку учасників дослідження.

Як виявилося, на обох раціонах люди втрачали вагу — на це вказало зниження в них індексу маси тіла. Однак на раціоні зі звичайних продуктів люди втрачали вагу в понад два рази швидше: за вісім тижнів вони в середньому схуднули на 1,84 кілограма, тоді як на раціоні зі сильно обробленої їжі — на 0,88 кілограма. Крім того, на раціоні зі звичайних продуктів у людей зменшилася частка жирової тканини навколо органів і стало менше жиру в порівнянні з м’язовою тканиною. Тобто люди не просто схуднули, а мали здоровіший склад тіла, тоді як в учасників на раціоні зі сильно обробленої їжі таких змін не було.

Оскільки сильно оброблена їжа зазвичай м’якша, її легше споживати, через що люди відчувають більший потяг до неї. Це підтверджує й те, що люди на дієті зі звичайних продуктів менше хотіли споживати солодку та шкідливу їжу. Також сильно оброблена їжа може впливати на склад кишкової мікробіоти, спричиняючи запалення в кишківнику, що теж може ускладнювати схуднення.

Що знають про шкоду сильно обробленої їжі

😋 Однією з причин більшого споживання сильно обробленої їжі вважали її смакові властивості, однак вона виявилася не привабливішою за здорові продукти.

🍗 Зменшити кількість спожитих зі сильно обробленої їжі калорій можна завдяки додаванню до них білка — так люди насичуються швидше, що запобігає переїданню.

😱 Між іншим, зростання популярності сильно обробленої їжі називають однією з ключових причин почастішання ожиріння, яке до 2050 року матимуть понад половина дорослих.