«Персеверанс» рушив у автономну поїздку до дельти марсіанської річки

Команда NASA з обслуговування марсохода «Персеверанс» повідомила, що ровер відправився у автономну подорож до дельти давньої марсіанської річки у кратері Єзеро. Якщо досі «Персеверанс» скеровувався з Землі, то з 14 березня він покладається лише на власні навігаційні навички, забезпечені системою AutoNav. Про новий етап роботи марсоходода NASA повідомило у своєму блозі.

«Персеверанс» оглядається на свої колісні сліди 17 березня 2022 року, у 381-й марсіанський день місії. NASA / JPL-Caltech

«Персеверанс» оглядається на свої колісні сліди 17 березня 2022 року, у 381-й марсіанський день місії. NASA / JPL-Caltech

Де їздить ровер?

18 лютого 2021 року марсохід «Персеверанс» разом з дроном «Ingenuity» висадився на дно кратера Єзеро. Місце посадки, звичайно, не випадкове: у 45-кілометровому кратері Єзеро, на думку геологів, могло бути озеро і річкова дельта, у якій могли зберегтися мікроорганізми, що населяли Марс мільярди років тому. На водне минуле вказують осадові структури, а також спектроскопічні дослідження поверхні з орбіти. Нещодавно і сам «Персеверанс» за допомогою своїх камер підтвердив наявність озера у минулому кратера Єзеро. Попри складність регіону для посадки («Персеверанс» може зіткнутися з піщаними дюнами, валунами та іншими перешкодами на шляху), ровер вже подолав майже шість кілометрів шляху.

Як їздить ровер?

Маршрут шестиколісному «Персеверансу» планує NASA, передаючи йому команди з Землі. Ціла команда фахівців розробляє навігаційний маршрут, а також планує діяльність марсохода, як-то вивчення цікавого з геологічного погляду об'єкта на шляху до місця призначення, або взяття проб. Через затримку радіосигналу між Землею та Марсом завдання роверу потрібно складати окремо, ним не рухають за допомогою джойстика: вчені вивчають супутникові зображення, щоб передати найточніші інструкції. Лише для останньої спланованої поїздки на 510 метрів вчені використали кілька днів та більше тисячі окремих команд для марсохода.

Однак «Персеверанс» вміє і перебирати керування рухом на себе завдяки своїй системі наігації AutoNav, яка планує маршрут для ровера повз перешкоди, будуючи тривимірні мапи місцевості, і не потребуючи втручання командування з Землі. З AutoNav «Персеверанс» може розвивати швидкість до 120 метрів на годину і навіть ставить рекорди — нещодавно всього за один день, 14 лютого, або 351 марсіанський день місії, він проїхав майже 320 метрів самостійно за допомогою AutoNav, що стало рекордом серед усіх марсоходів.

Що на «Персеверанс» чекає зараз?

AutoNav дуже добре виявляє геометричні перешкоди, з якими може зіткнутися марсохід, та допомагає їх уникати: наприклад, великих каменів та зависоких схилів. Найефективніший AutoNav у поїздках рівною місцевістю з простими потенційними небезпеками, які марсохід може легко виявити та обійти. Однак існують і так звані негеометричні небезпеки, наприклад, пісок, який складно виявити. Тому команда «Персеверанса» відзначає ці області як «заборонені зони» на мапі марсоходу.

Цього разу «Персеверанс» пробує подолати більше відстані за один місяць, ніж будь-який інший марсохід до нього, і робить це виключно власними силами — за допомогою AutoNav. На шляху попереду піщані кар'єри, кратери та поля з гострими каменями, між якими марсохід повинен буде переміщатися самостійно. Наприкінці його п'ятикілометрової подорожі, яка почалася 14 березня, «Персеверанс» досягне дельти стародавньої річки в кратері Єзеро, де мільярди років тому існувало озеро. Тільки-но ровер добереться мети, він має зробити знімки, за якими науковці відберуть камені, з яких «Персеверанс» збере зразки, а затим вчені спробують скерувати ровер видертися на саму дельту заввишки 40 метрів.

Запропонований «Персеверансу» маршрут до дельти. NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS / University of Arizona

Зовсім нещодавно, 18 лютого, «Персеверанс» відзначив рік роботи на Марсі. Здобутки ровера на відстані сотні мільйонів кілометрів від нас ми згадували у тексті «Наполегливий ровер».


Фото в анонсі: NASA / JPL-Caltech