Шведи скоїли менше насильств при прийманні серцевих препаратів

Дослідники зі Швеції, Великої Британії та США виявили зв'язок між прийманням серцевих препаратів бета-блокаторів та зниженням ризику скоєння насильницького злочину. До такого висновку вони дійшли, коли проаналізували медичну й судову історію 1,4 мільйона шведів, що приймали цей вид ліків. Результати оприлюднені у журналі PLOS Medicine.

GIPHY

GIPHY

Що це за ліки?

Бета-блокатори — це клас лікарських препаратів, які використовуються переважно для лікування патологій серцево-судинної системи, наприклад, аритмій чи підвищеного тиску. Вони діють через блокування нейротрансмітерів норадреналіну та адреналіну, і їх іноді призначають для контролю тривоги, депресії чи агресії, хоча немає достатньо наукових даних щодо доцільності такого лікування. Також приймання бета-блокаторів пов'язували зі збільшенням суїцидальних думок. Але й ці висновки суперечливі, тож науковці Каролінського університету з британськими й американськими колегами провели власне дослідження з теми.

Як препарат пов'язаний із психікою?

Під час дослідження науковці проаналізували медичну й судову історію 1 400 766 жителів Швеції, яким призначали бета-блокатори між 2006 та 2013 роками. З'ясувалося, приймання бета-блокаторів супроводжується приблизно на 8 відсотків меншим ризиком госпіталізації із психіатричним розладом і приблизно на 13 відсотків меншим ризиком здійснити злочин з насильством. Водночас у цих людей орієнтовно на 8 відсотків збільшується ризик суїцидальної поведінки, у порівнянні з періодами, коли бета-блокатори вони не приймали.

Зв'язок із насильством зберігався при перевірці різними статистичними аналізами, а щодо інших двох показників, то зв'язок залежав від наявності і виду психіатричного діагнозу, важкості серцевої недуги та психіатричних розладів. Якщо у наступних дослідженнях, де вивчатимуть безпосередньо вплив препаратів на поведінку людини, підтвердиться здатність бета-блокаторів зменшувати агресію, добре вивчені ліки можна буде пристосувати до лікування психіатричних розладів.