Рівні CO2 атмосфери у травні та чотири мільйони років тому зрівнялися

У травні 2022 року зареєстровано новий рекорд концентрації вуглекислого газу в атмосфері північної півкулі, який склав 421 мільйонну частку, повідомляє Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA). Востаннє Земля стикалася із таким рівнем CO2 приблизно чотири мільйони років тому.

veeterzy / Unsplash

veeterzy / Unsplash

Вуглекислий газ (CO2) належить до парникових газів, що, перебуваючи в атмосфері, здатний поглинати й відбивати теплове випромінювання з поверхні Землі, не даючи йому змоги покинути планету. Його кількість в атмосфері суттєво й стрімко накопичується через пов'язані з людською діяльністю процеси, як-от спалювання викопного палива, у тому числі автотранспортом, збільшення масштабів сільського господарства тощо. Це і є причиною відомого глобального потепління, збільшення середньої температури поверхні Землі відносно доіндустріального рівня. Детальніше явище ми розбирали у матеріалі «Глобальне потепління — не міф?».

NOAA із 1974 року постійно стежить за ситуацією з вуглекислим газом в атмосфері. Одним із кращих місць для цього є станція на вершині гавайського вулкана Мауна-Лоа на висоті 3,3 кілометра, де на повітря не впливає місцеве забруднення чи рослинність, що дає змогу отримувати репрезентативні для північної півкулі результати. І аналіз проб, зібраних цього травня, вказав на рівень CO2 у 420,99 частинки на мільйон. Це на 1,8 частинки на мільйон більше за минулорічний показник і на 50 відсотків більше за рівень доіндустріального часу (тоді концентрація вуглекислого газу дорівнювала близько 280 частинкам на мільйон). Ба більше, востаннє наша планета стикалася із теперішнім показником CO2 десь 4,1-4,5 мільйони років тому, коли рівень моря був на 5-25 метрів вищим за сучасний, а ліси покривали значну частину арктичної тундри.

Зміна концентрації СО2 в атмосфері за пробами з Мауна-Лоа. NOAA

Зміна концентрації СО2 в атмосфері за пробами з Мауна-Лоа. NOAA

Що ще ми писали про потепління та його наслідки

🌀 Яким чином обмеження темпів глобального потепління врятує мільярди людей від небезпечних циклонів

🌳 І чому не варто сподіватися на природні механізми, наприклад, стримувальну дію на потепління Амазонії

🌊 На скільки недооцінювали швидкість зростання рівня моря через зміну клімату, і як це пов'язано з викидами стічних вод в океан