Обмеження глобального потепління врятує мільярди людей від циклонів

Німецькі та швейцарські вчені дійшли висновку, що недопущення зростання глобальної температури на понад 2 градуси Цельсія до 2100 року дозволить врятувати понад 1,8 мільярда людей від руйнівних, посилених тропічних циклонів. На це вказує побудована науковцями модель, яка враховує тенденції в динаміці людської популяції та прогнози щодо зміни в частоті й силі тропічних циклонів у всьому світі. Відповідна наукова стаття опублікована в журналі Nature Climate Change.

Getty

Getty

Чому вчені зайнялися вивченням тропічних циклонів?

Руйнівну силу тропічних циклонів щороку відчувають на собі близько 150 мільйонів людей. Стихія пошкоджує численні будинки та забирає людські життя, а також на тривалий час здатна внести нестабільність в економіку потерпілого регіону. Передбачають, що сила, а відповідно й ризики та наслідки, тропічних циклонів погіршуватимуться у процесі зміни клімату, чому сприятимуть тепліші океани. Дедалі обширніші прибережні території страждатимуть від екстремальних опадів, ураганів та повеней, чому додатково сприяє і підвищення глобального рівня моря. Але якщо про те, як змінюватимуться фізичні параметри тропічних циклонів, написано немало наукових статей, то даних про те, як ці зміни загалом позначаться на людській популяції, наразі не вистачає. Вивченням цього питання зайнялися науковці Постдамського інституту вивчення впливу зміни клімату, Інституту екологічних рішень у Цюриху та Массачусетського технологічного інституту.

Як вивчали вплив на людей тропічних циклонів?

Вчені побудувати модель, яка передбачить реакцію людського суспільства на погіршення клімату та почастішання негоди. Для цього вчені взяли до уваги ризики від циклонів, які супроводжують сценарій, за якого людство дотримається зобов'язань Паризької угоди про недопущення потепління глобальної температури до 2 градусів або навіть 1,5 градуса за Цельсієм від доіндустріального показника до кінця століття. Відтак ці дані порівняли з передбаченнями щодо кількості й сили тропічних циклонів за більш реалістичного наразі сценарію, згідно з яким потепління до кінця століття вдасться спинити хіба що на рівні 3,1 градуса за Цельсієм. Інформацію про циклони й клімат науковці зіставили із особливостями динаміки людської популяції станом на 2015 рік та її приблизними тенденціями до 2100 року.

Як люди переживатимуть циклони за різних сценаріїв?

Спинення глобальної температури на позначці менш як 1,5 градуса Цельсія дозволить врятувати понад 1,8 мільярда людей до 2100 року від зустрічі хоча б з одним руйнівним тропічним циклоном, яка за прогнозами станеться, якщо температура сягне 3,1 градуса. Утім, для різних регіонів значення відрізнятиметься. Наприклад, для деяких східноафриканських країн зростання впливу циклонів до 2050 року оцінюють у 300 відсотків, а для США — у 100 відсотків.

Водночас автори наголошують, що у різний час вплив циклонів дещо відрізнятиметься, зважаючи на мінливість у чисельності людей. Так, прогнози вказують, що до 2050 року людська популяція зростатиме, після чого, навпаки, зменшуватиметься. За умови втримання температури Землі щонайменше на рівні 2 градусів, разом зі зменшенням популяції людей зменшиться і кількість постраждалих від стихії, особливо в таких вразливих регіонах як Японія, Китай та Корейський півострів.

Дослідники припускають, що подібним чином може позначитися на людях і погіршення інших екстремальних кліматичних явищ, хоча це ще необхідно надалі вивчати. Разом із цим залишається невідомим, яким саме чином тропічні циклони позначаться на соціально-економічному житті населення.

Про причини й наслідки глобального потепління ми детально розповідали в матеріалі «Глобальне потепління — не міф?»