Амазонія перестала стримувати глобальне потепління

Дослідження міжнародної групи науковців вказує, що тропічні ліси Амазонії більше не можуть ефективно поглинати вуглекислий газ, а натомість ще більше сприяють глобальному потеплінню та зміні клімату. Цьому сприяють і людські фактори, як-от вирубка лісів та осушування боліт, і природні, наприклад, шторми та пожежі. Це перше дослідження, що вивчає сукупність біофізичних чинників зміни клімату та їхню динаміку на локальні та глобальні зміни. Воно опубліковане у журналі Frontiers in Forests and Global Change.

Tom Fisk / Pexels

Tom Fisk / Pexels

Яка роль Амазонії у зміні клімату?

Амазонію називають найбільшим осередком тропічних дощових лісів на планеті. Вона також славиться найбільшим біологічним різноманіттям та здатністю поглинати з атмосфери величезну кількість вуглекислого газу, що його продукує людська активність. Але разом із тим, баланс цієї екосистеми опинився на межі колапсу. Найбільше шкоди їй завдає зростання сільськогосподарської діяльності та надмірне вирубування дерев. Науковці побоюються, що за таких умов, до яких додається ще й глобальне зростання температури та почастішання посух, амазонські ліси більше не зможуть поглинати вуглекислий газ та не стримуватимуть потепління. Але CO2 є лише одним із чинників зміни клімату, а щоб зрозуміти, яка роль у цьому тропічних лісів в цілому, необхідно врахувати й інші. Група із понад 30 науковців вирішила провести вперше такий детальний аналіз.

Чим вони зайнялися?

Дослідники проаналізували не тільки вуглекислий газ, а й інші парникові гази та чинники, що циркулюють в регіоні Амазонської низовини та виділяються в атмосферу. Загалом до розрахунків включили вимірювання оксиду азоту (N2O), метану (CH4), чорного вуглецю, біогенних летких органічних речовин, аерозолів, евапотранспірації та альбедо.

Усі ці показники в процесі дослідження відстежували, щоб виявити, як вони змінюються у відповідь на локальні та глобальні зміни: пожежі, шторми, розвиток інфраструктури, використання земель, глобальне потепління, засухи, потепління Ель-Ніньйо та інші. Особливо вони прагнули дослідити, як на ці процеси впливає людська діяльність.

Що показало дослідження?

Дослідники дійшли висновку, що Амазонія насправді вже тепер не може ефективно поглинати вуглекислий газ. Ба навіть більше, схоже, вона вже виділяє більше парникових газів, ніж у середньому поглинає. До цього призвела низка причин, зазначають автори. Тривалі посухи вражають дерева, погіршують їхню здатність абсорбувати CO2 та підвищують ризик виникнення пожеж, які іноді й так влаштовують люди для зачищення нових територій. Внаслідок цього на рослинності осідає темна сажа, що поглинає сонячне світло та ще більше нагріває атмосферу, повну парникових газів. Зростання вирубок цінних лісів, будівництво водосховищ, обробка ґрунтів змінюють режим опадів та впливають на кількість світла, що відбиває Амазонія. Так само сильні шторми та сезонні паводки, ущільнення ґрунтів для сільськогосподарських земель і випасання худоби мають негативний вплив на функціонування тропічних лісів та, як наслідок, їхні викиди в атмосферу чинників зміни клімату.

Звісно, розрахунки не можна назвати ідеальними, оскільки вони не включають дані про деякі райони Амазонії, однак це наразі найповніший аналіз вкладу амазонських лісів у зміну клімату. Результати показують, наскільки важливим є негайне вжиття заходів для збереження тропічних лісів через скорочення вирубок та обмеження діяльності людини на цих територіях.

Детальніше про те, чому глобальне потепління відбувається, наскільки це природний процес та чим він загрожує, читайте в нашому матеріалі «Глобальне потепління — не міф».