Вживання понад п’яти порцій чорного шоколаду на тиждень знизило ризик цукрового діабету другого типу на 21 відсоток. Водночас споживання молочного шоколаду не мало подібного позитивного ефекту, але було пов’язаним із набором ваги, чого не спостерігали у споживачів чорного шоколаду. У майбутньому науковці планують дослідити причини такого впливу та розробити рекомендації щодо дієти для профілактики діабету. Дослідження опублікували в журналі BMJ.
Як виявили вплив шоколаду на ризик діабету?
Науковці аналізували дані понад 192 тисяч людей про їхні щоденні звички харчування. Для цього учасників просили заповнювати анкети щодо вживання шоколаду та проходити регулярні опитування для підтвердження випадків цукрового діабету другого типу. Споживання шоколаду вимірювали у стандартних порціях, кожна з яких дорівнювала одній унції чи 28 грамам.
Як виявилося, діабет зустрічався на 10 відсотків рідше серед учасників, що споживали понад п’ять порцій будь-якого шоколаду на тиждень, порівняно з тими, що рідко чи ніколи не вживали шоколад. Що цікаво, для чорного шоколаду ефект був дозозалежним — кожна додаткова порція на тиждень знижувала ризик діабету на три відсотки.
Як вважають науковці, такий вплив чорного шоколаду на організм можна пояснити високим вмістом у ньому флавонолів — рослинних сполук, що мають позитивний вплив на серце та обмін речовин. Однак, таке припущення потрібно підтвердити у майбутніх рандомізованих дослідженнях.
Оновлено о 15:40: у першій версії ми написали, що чорний шоколад сприяв схудненню. Насправді його вживання не пов’язали з набором ваги, як це було із молочним шоколадом. Також додали розмір порції для наочності. Просимо вибачення у наших читачів.
Що наука каже про шоколад
👅 Механічна модель людського язика підказала, як створити дієтичний шоколад і зберегти його смакові якості — достатньо зменшити кількість жиру всередині, залишивши його тільки ззовні.
🍫 А додавання вівсяного борошна до дієтичного шоколаду зі зниженим вмістом цукру зробило його смачнішим за той, що мав лише низький вміст цукру.
⚠️ У шоколаді зі США виявили надмірний вміст важких металів: у 43 відсотках випадків було перевищено норму свинцю, а в 35 — кадмію.