Регулярне споживання курятини підвищило ризик раку травної системи

Регулярне споживання курятини підвищило ризик появи раку травної системи, смерті від нього та від усіх причин. Це суперечить попереднім уявленням про те, що курятина не пов’язана з більшим ризиком раку, на відміну від свинини чи яловичини. Утім науковці поки не враховували, яким саме способом була приготовлена курка чи наскільки фізично активними були учасники дослідження, що теж впливає на ризик раку. Дослідження опублікували в журналі Nutrients.

Регулярне споживання курятини підвищило ризик раку травної системи. GIPHY

Регулярне споживання курятини підвищило ризик раку травної системи. GIPHY

Скільки курятини достатньо для збільшення ризику раку?

Дослідники аналізували частоту появи раку та смертність серед майже п’яти тисяч італійців, які брали участь у дослідження здоров’я та заповнювали опитувальники про свій раціон і спосіб життя. У ході аналізу порівнювали дані для людей, які споживали протягом тижня різну кількість червоного м’яса, тобто свинини та яловичини, пташиного м’яса, здебільшого курятини, та м’яса загалом.

Як виявилося, споживання понад 300 грамів пташиного м’яса на тиждень збільшувало ризик смерті від усіх причин на 27 відсотків порівняно зі споживанням менш як 100 грамів. Споживання такої кількості пташиного м’яса також було пов’язаним з у понад два рази більшим ризиком смерті від раку травної системи, а у чоловіків цей ризик був у 2,61 раза більшим, ніж у тих, хто їв менш як 100 грамів такого м’яса на тиждень. При цьому споживання 200-300 грамів різних видів м’яса на тиждень знижувало цей ризик на 54 відсотки. Подальші дослідження допоможуть з’ясувати, які види м’яса все ж більш пов’язані з раком і як знизити ризик цієї хвороби за допомогою змін у раціоні.

  • Якщо відмовлятися від курятини, то червоне та сильно оброблене м’ясо — не найкращі варіанти заміни. Як з’ясувалося, вони здатні підвищувати ризик цукрового діабету, хвороб серця та раку кишківника.
  • Зате з рослинних альтернатив цілком реально отримати денну норму білка, але їх споживання може призвести до нестачі незамінних амінокислот лейцину та лізину.