Споживання денної норми білка не допомогло веганам отримати достатньо незамінних амінокислот
Аналізуючи раціон веганів, науковці дійшли висновку, що більшість з них споживає достатню кількість білка, але не отримує усі незамінні амінокислоти, які не утворюються в організмі людини. Так стається тому, що незамінні амінокислоти в рослинних білках засвоюються гірше, ніж у тваринних. Тож науковці підкреслюють, що важливо стежити не лише за достатньою кількістю білка в раціоні, але й за його якістю. Дослідження опублікували в журналі PLOS One.
Наскільки збалансованим виявився раціон веганів?
Новозеландські науковці досліджували раціон майже 200 людей, які вже протягом щонайменше двох років повністю відмовилися від тваринної їжі. Його аналізували на загальний вміст протеїну, а також на вміст амінокислот і їхню доступність для поглинання в клубовій кишці. Як виявилося, майже 80 відсотків чоловіків і 73 відсотки жінок отримували добову норму протеїну зі свого раціону. Серед дев’яти незамінних амінокислот найважче було з веганського раціону отримати лейцин і лізин: їх вміст у грамі білка складав 53 міліграми та 36 міліграмів відповідно, що нижче за середнє значення для тваринних білків — 59 і 45 міліграмів.
Коли ж науковці розрахували кількість спожитих людьми амінокислот, то виявилося, що вони ледь набирали норму лізину, споживаючи 31 міліграм амінокислоти на кілограм маси тіла при нормі 30 міліграмів. А враховуючи доступність незамінних амінокислот у рослинних білках, дослідники з’ясували, що лише половина веганів отримує їх у достатній кількості. Найкращим джерелом лізину й лейцину, вміст яких у раціоні веганів був найнижчим, виявилися бобові культури, тож збільшення їхньої кількості в раціоні може забезпечити добову норму незамінних амінокислот.
- Менш доступним білок у рослинних альтернативах може стати ще й через особливості їх виготовлення. Як виявилося, у рослинному молоці білок зв’язується з цукрами, через що його стає важче засвоювати.