Запах ванілі та кіз допоміг відрізнити людей зі збереженою свідомістю від людей у комі

Китайські медики з'ясували, що за реакцією мозку на сильні запахи можна відрізнити пацієнтів із різними розладами свідомості, як-от — людей зі станом мінімальної свідомості від людей у комі. У дослідженні у журналі Frontiers in Neuroscience йдеться, що мозок людей із краще збереженою свідомістю сильніше реагує на запахи, зокрема ванілі та кіз.

Sergiu Vălenaș / Unsplash

Sergiu Vălenaș / Unsplash

Які розлади відрізняли за запахами?

Дослідники з Південного медичного університету залучили до дослідження 28 пацієнтів із розладами свідомості — порушеннями, що характеризується пригніченою свідомістю. Стан може бути вкрай важким, коли людина у комі та не усвідомлює себе й довкілля, або ж проявлятися синдромом замкнутості, коли людина все усвідомлює, однак не може поворухнутися. Також є низка проміжних станів між цими двома, як-от стан мінімальної свідомості чи вегетативний стан, відрізняти які буває важко, але від яких залежать прогнози, позаяк пацієнти з більш збереженою свідомістю схильні краще відновлюватися. Та результати нового дослідження свідчать, що відстеження реакції пацієнтів на запахи може допомогти.

Що нюхали пацієнти?

Лікарі підносили до носа пацієнтів зразки приємного більшості запаху ванілі та капринової кислоти, що нагадує неприємний запах від кіз, та спостерігали за реакцією мозку за допомогою електроенцефалографії. У 16 із 28 людей із розладом свідомості вони зареєстрували реакцію на запах, дещо частіше на приємний ванільний. Причому краща збереженість свідомості супроводжувалася сильнішою реакцією. Через три місяці з'ясувалося, що у 10 з цих 16 пацієнтів відновилася свідомість, тоді як у групі, якій бракувало реакції на запах, таких було лише двоє. Тож автори вважають, що за реакцією на запах, окрім вже встановленої реакції на звуки та зображення, можна теж оцінювати ступінь розладу свідомості. Проте це потрібно перевірити на більшій кількості пацієнтів, що також дозволить встановити відповідальні за явище механізми.