П'ятий пацієнт досяг тривалої ремісії ВІЛ-інфекції завдяки пересадці стовбурових клітин

66-річний американець може стати п'ятим пацієнтом, що вилікувався від ВІЛ-інфекції після пересадки стовбурових клітин. Чоловік, що страждав від СНІДу та раку крові, після трансплантації кісткового мозку припинив антиретровірусну терапію й не має ознак повернення інфекції вже протягом 1,5 року після цього. Про успіхи повідомили лікарі пацієнта на конференції AIDS 2022, відмічає Business Wire.

Віруси імунодефіциту людини на зображенні трансмісійного електронного мікроскопа. CAVALLINI JAMES / BSIP (Universal Images Group via Getty)

Віруси імунодефіциту людини на зображенні трансмісійного електронного мікроскопа. CAVALLINI JAMES / BSIP (Universal Images Group via Getty)


26 лютого 2024 року випадок пацієнта опублікували у The New England Journal of Medicine.


Кого вже вдалося вилікувати?

Основним лікуванням ВІЛ-інфекції зараз є постійне приймання антиретровірусних препаратів, які пригнічують розмноження вірусу в організмі інфікованого. Утім, відомі випадки, коли пацієнтам, схоже, цілком вдалося вилікуватися. Усі вони пройшли процедуру трансплантації стовбурових клітин, яка надто ризикована й складна, щоб її використовувати для лікування усіх ВІЛ-інфікованих. Першим став так званий берлінський пацієнт, якому провели трансплантацію стовбурових клітин з кісткового мозку для лікування раку крові. Внаслідок цього заражені ВІЛ імунні клітини пацієнта замінилися на донорські здорові. За схожою процедурою позбулися вірусу дюссельдорфський та лондонський пацієнти, а нещодавно повідомили про першу жінку, якій трансплантація стовбурових клітин допомогла позбутися ВІЛ-інфекції, але їх добували не з кісткового мозку, а з пуповинної крові. Тепер же лікарі повідомляють про імовірного п'ятого пацієнта, якого вилікували від ВІЛ-інфекції.

Хто п'ятий?

66-річний чоловік, названий пацієнтом Міста Надії (City of Hope) за медичним центром у Лос-Анджелесі, де він лікувався, отримав діагноз ВІЛ-інфекція ще 1988 року. Більш ніж 31 рік пацієнт приймав антиретровірусні препарати, однак у нього розвинувся синдром набутого імунодефіциту (СНІД), який проявляється критичним зниженням кількості лімфоцитів у крові. А у 2018 році йому діагностували гостру мієлоїдну лейкемію, тип раку крові. Прагнучи допомогти пацієнтові, лікарі вирішили провести йому у 63 роки трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку, як це було з іншими хворими у схожій ситуації. Донором стала людина із рідкісною мутацією, яка робить її несприйнятливою до інфікування ВІЛ.

Трансплантат успішно прижився і невдовзі чоловік мав функціональну імунну систему з донорських клітин. Він зміг відмовитися від антиретровірусної терапії й щонайменше протягом 17 місяців після цього лікарі не спостерігали повернення хвороби, зокрема, у його крові не виявили ознак розмноження вірусу. За чоловіком продовжать уважно спостерігати, і якщо хвороба й надалі не проявиться, його можуть оголосити п'ятим пацієнтом, і найстарішим, який вилікувався від ВІЛ-інфекції завдяки пересадці стовбурових клітин.

Трансплантація стовбурових клітин не єдиний відомий спосіб позбутися ВІЛ-інфекції. Ми вже писали про категорію пацієнтів із елітних контролерів, чий організм може самостійно побороти хворобу. Перший випадок стосується жінки, що прожила з ВІЛ 25 років, перш ніж позбулася його, а другий — жінки, що приймала антиретровірусні препарати лише під час вагітності.