Прогулянки полегшили біль у колінах від остеоартриту

Регулярні прогулянки з метою підтримання фізичної активності покращують самопочуття людей старшого віку з остеоартритом, вважають американські науковці. Їхнє дослідження вказує, що у тих, хто прогулюється, ризик появи нового частого болю в колінах менший на 40 відсотків, у порівнянні з пацієнтами, які уникають прогулянок. Такими висновками вони поділилися в журналі Arthritis & Rheumatology.

Лікування остеоартриту наразі має симптоматичний характер, спрямований на усунення болю в суглобах знеболювальними та протизапальними засобами. Це означає, що вони знімають лише один із проявів хвороби, але не відвертають і не спиняють її прогресування. Між тим, є дані, що фізична активність може допомогти в лікуванні остеоартриту, і дослідження науковців Медичного коледжу Бейлора, Медичного центру Тафтса та їхніх американських колег покликане їх перевірити.

До аналізу включили інформацію про 1 212 учасників дослідження Osteoarthritis Initiative віком від 50 років із наявним остеоартритом. Добровольці проходили обстеження, включно з оцінюванням болю в колінах та радіографії суглобів, на початку дослідження і через 48 місяців. Окрім, цього, учасників опитували щодо їхньої фізичної активності, і зокрема, як часто та як довго вони прогулюються пішки.

З'ясувалося, що фізична активність справді може полегшити стан пацієнтів при остеоартриті. Ті учасники, які регулярно робили прогулянки як фізичну вправу, мали на 40 відсотків менший ризик появи нового частого болю в колінах. Крім цього, у них відмітили на 20 відсотків менше звуження суглобової щілини, що є одним із показників прогресування хвороби, хоча ці результати неоднозначні.

Тому автори роботи заохочують пацієнтів із остеоартритом колінних суглобів частіше робити прогулянки. Це може покращити їхній стан, і схоже, може мати захисний ефект проти прогресування захворювання, хоча це ще слід уточнити у наступних роботах.