Премію Абеля присудили за внесок у вивчення нелінійних диференціальних рівнянь у частинних похідних

Лауреатом Абелівської премії став математик Льюїс Кафарелі (Luis A. Caffarelli). Нагороду присудили «за його основоположний внесок у теорію регулярності для нелінійних диференціальних рівнянь у частинних похідних, у тому числі в задачі з вільними границями та рівняння Монжа — Ампера». Своє рішення комітет оголосив під час трансляції на своєму ютуб-каналі.

Льюїс Кафарелі

Льюїс Кафарелі

Льюїс Кафарелі — математик американсько-аргентинського походження з Техаського університету в Остіні. Він працював над диференціальними рівняннями з частинними похідними, які необхідні для розуміння фізичних явищ: від руху рідин до квантової механіки. Абелівський комітет відзначив Кафарелі за його внесок у розв'язки рівнянь Нав'є — Стокса, що описують рух рідин та без яких не обходяться в гідродинаміці, а також рівнянь Монжа — Ампера, які використовуються у диференціальній геометрії. Математик зробив внесок в теорію регулярності, розробивши закономірності, необхідні для моделювання реального світу з допомогою математики.

Абелівська премія є однією з найпрестижніших нагород в області математики, що вважається аналогом Нобелівською для математиків. Лауреатів щороку обирає Норвезька академія наук та літератури. У 2022 році нагороду присудили Деннісу Парнеллу Саллівану за внесок у дослідження в області топології.

новина доповнюється