Помер чоловік, що прожив у залізному циліндрі 72 роки

У віці 78 років 11 березня помер Пол Александер, який був людиною, що найдовше прожила у так званій залізній легені — апараті, у який поміщається тіло людини для забезпечення дихання при його порушенні. Чоловік потрапив до залізної легені ще у віці шість років і до останнього не хотів змінювати апарат на більш сучасні варіанти підтримання дихання. Про смерть чоловіка розповіло BBC.

Пол Александер. GoFundMe

Пол Александер. GoFundMe


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як потрапив чоловік до залізної легені?

Пол Александер заразився поліомієлітом у шестирічному віці 1952 року, ще за кілька років до того, як проти недуги стала доступна вакцина. Хвороба паралізувала його нижче шиї і він втратив можливість самостійно дихати, через що його помістили у залізну легеню. Такі апарати використовують змінний тиск, щоб стискати й розтискати грудну клітку, провокуючи видих і вдих, відповідно. Зараз такі пристрої вже є застарілими, їх кілька десятиліть тому замінили на вентилятори, але Пол не захотів змінювати залізну легеню через те, що звик до неї.

Прикутість до апарата не завадила Полу здобути вищу освіту юриста та працювати за фахом десятиліттями. З часом він також навчився частково дихати самостійно, маючи змогу покинути залізну легеню на короткий період часу. Очікувалося, що як і більшість пацієнтів після поліомієліту у залізній легені, він довго не проживе. Проте чоловік потрапив до Книги рекордів Гіннеса як людина, що прожила рекордно довго у подібному апараті.

  • Зараз експериментальні технології розширюють можливості навіть цілком паралізованих людей. Так, мозкові чипи дозволяють спілкуватися, виводячи на екран слова, про які людина думає
  • А стент у судині головного мозку допоміг людям користуватися комп'ютером винятково силою думки