Південнокорейська ракета «Нурі» вперше вивела на орбіту супутник

Перша південнокорейська ракета «Нурі» здійснила свій перший успішний політ. Це друга спроба після невдалого запуску восени минулого року. Вона вивела на навколоземну орбіту п'ять супутників, а відео запуску доступне на YouTube-каналі Корейського інституту аерокосмічних досліджень. Детальніше про запуск розповідає південнокорейське інформаційне агентство Yonhap.

Korea Aerospace Research Institute (KARI)

Korea Aerospace Research Institute (KARI)

«Нурі» (Nuri), також відома як KSLV-II, є триступеневою ракетою-носієм, призначеною для виводу понад тонни корисного навантаження. Так Південна Корея стане сьомою країною, в арсеналі якої є ракети такої вантажності. Запуск відбувся з космічного центру Наро о 10 ранку за київським часом. На борту «Нурі» везла п'ять супутників, один з яких важить 1,3 тонни. Ракета доставила їх на сонячно-синхронну орбіту на висоті 700 кілометрів, а вже за сорок хвилин після запуску вдалося отримати перші сигнали від них.

Цей запуск «Нурі» є другим за рахунком, але першим вдалим. Вперше її запуск відбувся 21 жовтня 2021 року. Однак після старту із запізненням вона дісталася висоти у 700 кілометрів, тобто запланованої орбіти, однак півторатонний макет супутника, який вона мала на неї вивести, з невідомих причин так і не зміг закріпитися на орбіті та розпочати роботу.

Korea Aerospace Research Institute (KARI)

«Нурі» — це не перша ракета-носій для Південної Кореї, але перша власної розробки країни. «Нурі» є наступницею проєкту «Наро», яка була першою південнокорейською ракетою-носієм, але перший ступінь якою був російського виробництва.

Вид на Землю з камери на борту «Нурі». Korea Aerospace Research Institute (KARI)

Перший запуск рідко завершується успіхом. Так, наприклад, нещодавно ми розповідали про космічний корабель компанії «Боїнг», який також лише з другої спроби все ж дістався МКС, та вже навіть повернувся на Землю з манекеном і вантажем від астронавтів зі станції.


Фото в анонсі: Korea Aerospace Research Institute (KARI)